Vladin Zakon o finansijskoj konsolidaciji pozitivno djelovao na Agrokomerc

Vladin Zakon o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u FBiH ponovo je vratio na tržište dio kompanija koje su i djelimičnom ili stopostotnom Vladinom vlasništvu, dok se dio tih privrednih društva nije uspio oporaviti unatoč pogodnostima koje im je Vlada ponudila kroz ovaj zakon.

Zakon o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava Federalna vlada je donijela u julu 2014. Cilj ovog zakona bio je odvojiti tekuće poslovanje od tereta i dugovanja iz prošlosti i to kod 21 privrednog društava. Primjerice, veliki broj kompanija, prije svega onih koje su u djelimičnom ili stopostotnom državnom vlasništvu imaju šansu na bh. i inostranom tržištu, ali im problem predstavljaju stara dugovanja. Privremenim oslobađanjem od starih dugovanja Vlada je pokušala pospješiti poslovanje kod kompanija za koje je smatrala da su perspektivne.

„Na osnovu Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u Federaciji BiH, ukupno je donesena 21 Odluka o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava. Vlada Federacije BiH je donijela 18 odluka, od čega je 15 iz nadležnosti Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, a tri iz nadležnosti Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. Pored Vlade Federacije BiH, tri Odluke o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava donijela je Vlada Tuzlanskog kantona“, objasnili su za agenciju Patria iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

„I pored brojnih problema vezanim za njihovu realizaciju, Odluke o finansijskoj konsolidaciji su pozitivno rezultirale, prvenstveno kada je riječ privrednim društvima iz oblasti namjenske industrije („TEHNIČKI REMONTNI ZAVOD HADŽIĆI“ d.d. Hadžići, PS „VITEZIT“ d.o.o. Vitez, „BINAS“ d.d. Bugojno, „ZRAK“ d.d. Sarajevo, „BNT-TVORNICA MAŠINA I HIDRAULIKE“ d.d. Novi Travnik), kao i iz oblasti prehrambene industrije („HEPOK“ d.d. Mostar, „KLAS“ d.d. Sarajevo i „AGROKOMERC“ d.d. Velika Kladuša)“, objašnjavaju iz ministarstva.

S druge strane, dodaju dalje, privredna društva kao što su: „KONJUH“ d.d. Živinice, „HIDROGRADNJA“ d.d. Sarajevo i „RUDSTROJ“ d.d. Kakanj nisu uspjele da realiziraju svoje odluke i završile su u stečajnom postupku.

Vladin trogodišnji zakon istekao je u julu ove godine, pa je Vlada zatražila njegovo produženje. Naime, Vlada je od Parlamenta FBiH u šestom mjesecu ove godine zatražila izmjene Zakona o finansijskoj konsolidaciji, na način da se rok finansijske konsolidacije produži do jula 2019., za sva ona privredna društva kojima je odobren postupak finansijske konsolidacije, a koja nisu mogla do 10.7.2017. godine okončati započete aktivnosti. Dok Parlament FBiH ne usvoji predložene izmjene, na snazi će biti Vladina Uredbu o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava u Federaciji BiH koja omogućava produžeje finansijske konsoludacije i nakon jula 2017.

Related posts