Umjesto kupovine jahti, automobila, vila: Ajdin Jakupović pomaže ljudima

Doktor dentalne medicine, Ajdin Jakupović, rođeni Prijedorčanin, nastanjen u Sanskom Mostu, nadaleko je poznat kao veliki humanista i čovjek koji preko Fondacije “Idriz Jakupović”, koja nosi ime njegovog oca ubijenom u logoru Omarska pomogao brojnim ljudima, sportskim kolektivima, udruženjima i onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Njegova fondacija je osnovana 2014. godine, a od tada svake godine daje stipendije za dvadesetak studenata. Sve je to, kako sam kaže, uradio zbog svog rahmetli oca, koji je za života imao veliku želju da osnuje fondaciju i pomaže mladim ljudima tokom školovanja, piše Anadolu Agency.

– Fondacija pomaže studentima, ali i svim ljudima u stanju socijalne potrebe

Skromno ističe da nema profil na Facebooku, niti na bilo kojoj društvenoj mreži. Svoju humanitarnu misiju radi u tišini, u politiku se ne miješa i ne voli je, a cilj mu je, kako kaže, pomoći običnim ljudima koji su socijalno-ugroženi i nemaju osiguranu egzistenciju.

– Fondacija je počela s radom 2014. godine, a dobila je ime po mom rahmetli ocu, Idrizu Jakupoviću, koji je ubijen u logoru Omarska. Prvobitno sam mislio da pomažemo samo studentima, međutim, kasnije se ta pomoć proširila i na sportske organizacije, udruženja, obične ljude. Prve godine smo dali 20 stipendija, zatim 22, a prošle godine je bilo također 20 i iznose 100 KM po studentu. Pored toga smo podijeliti studentima i jednokratne pomoći – kaže Ajdin.

Pomoć i brojnim sportskim klubovima

Do sada je više od 30 sportskih klubova dobilo donaciju od Fondacije “Idriz Jakupović” u petnaestak bosansko-hercegovačkih gradova. Zajedno s Udruženjem građana “Za bolji Sanski Most”, fondacija je odradila preko 30 humanitarnih akcija.

– Radili smo podjelu kurbana, bajramskih baklava, bajramskih i božićnih paketića. Dijelili smo pakete za katolički i pravoslavni uskrs. Ne dijelim ljude po nacionalnosti, nego želim da pomognem svima koji su u stanju potrebe, a i želja mi je da obradujem sve ljude u toku praznika, jer znam da im i to malo mnogo znači. U toku godine se podijeli oko 700 bajramskih i novogodišnjih paketića, a u ovoj godini Fondacija “Idriz Jakupović” je kroz akcije donirala oko 30.000 KM, a kad se zbroje stipendije pomoć iznosi oko 50.000 KM – ističe stomatolog iz Sanskog Mosta.

Dodaje da su za Božić, Vaskrs i Uskrs građanima katoličke i pravoslavne vjeroispovjesti podijeljeni paketi sa hranom, te novčani prilozi. Unazad tri godine, fondacija je donirala oko 150.000 KM, a Ajdin skromno navodi da je sav novac dao on sam, odnosno novac zarađen u stomatološkoj ordinaciji, kako navodi, nije želio trošiti na razna luksuzna putovanja, nego je želio da se podijeli ljudima. Sve ovo radi zbog uspomene na rahmetli oca, koji je, kako kaže, dok je bio živ maštao o tome da ima fondaciju i da putem nje pomaže studentima. Ajdin je izgradio i dvije prekrasne hajr česme u džamijama u Donjoj Puharskoj u Prijedoru i naselju Ćela.

Doktorova dobročinstva potvrđuje i predstavnik Udruženja građana “Za bolji Sanski Most” Senudin Safić, koji ističe da ljudi poput Ajdina “trebaju više isplivati na površinu, u obilju ružnog oko nas”.

Donacija za bolnicu

– To što radi Fondacija “Idriz Jakupović”, a često i u saradnji s našim udruženjem jeste tračak nade za sve ljude, svjetlo na kraju tunela i dokaz da se dobrotom i zajedničkim snagama mogu pobijediti loše stvari koje se nalaze na putu našeg zajedničkog života, jer ako u današnje vrijeme neko kaže da ga ne zanima kako se ko zove, već da samo želi da pomogne čovjeku u potrebi, onda to na najbolji način govori o doktoru Jakupoviću, velikom humanisti, koji je 1992. godine ostao bez oca. Širom BiH pružamo podršku ljudima i evo i na ovaj način rušimo granice među ljudima – kaže Safić.

Fondacija “Idriz Jakupović” je dosad učestvovala u brojnim projektima s humanim zvjezdama, obezbjedila je dnevno pet kruhova u Sanskom Mostu za one koji ne mogu sebi ni kruh priuštiti, dala donaciju za bolnicu u Sanskom Mostu, obezbijedila klime za Halu “Šejkovača”, odjel psihijatrije u sanskoj bolnici, odjel pedijatrije, čaršijskoj džamiji, donirala Udruženje za oboljele od celijakije, porodicu Bukal iz Sarajeva, pružila novčanu donaciju za roditeljsku kuću u Sarajevu, te podigla nadgrobni spomenik pripadniku Armije BiH Branku Lasiću. Mnoštvo dobrih djela je iza fondacije, koja nastavlja put dobročinstava, a sve u uspomenu na Idriza Jakupovića, uglednog Prijedorčanina, koji je ubijen u logoru Omarska ratne 1992. godine.

Related posts