Nova sezona grijanja donosi glavobolju građanima BiH: Drva sve manje, cijene sve više

Već su počele pripreme pred novu zimsku sezonu, a prioritet je nabaviti ogrjev. Uzimajući u obzir da skoro pola miliona stanovnika zemlje živi od mizernih primanja, s niskim plaćama i penzijama, mnogi se s pravom pitaju kako preživjeti zimu. Najavljena su poskupljenja struje i prehrambenih proizvoda, a, prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječna julska neto plaća za 0,5 posto je niža nego u decembru prošle godine i iznosi 849 KM.

Kvalitet drveta

Grijna sezona traje oko šest mjeseci. Upravo zbog cijena grijanja koje su u konstantnom porastu, sve više građana odlučuje se na tradicionalne načine grijanja, na drva, ugalj te u posljednje vrijeme i pelet. Cijena drva ovisi o kvalitetu, načinu kupovine, jer nije isto kupovati ogrjev u gradskim i ruralnim sredinama. Primjerice, cijena kubnog metra u Sarajevu košta i do 100 KM, dok je u Travniku oko 60. Edin Omeragić iz sarajevskog preduzeća „Drvosječa“ kazao je za „Avaz“ da ima posla i da su se građani počeli pripremati za zimu. Cijena metra drva je kao i prošle godine, 97 KM, a uključen je i prijevoz unutar Kantona. – Znam da se drva mogu i jeftinije naći, ali naši radnici su prijavljeni i plaćamo doprinose. Mi garantiramo da će kupac dobiti onoliko koliko je naručio. Mnogi sada prodaju drva nacrno, po nešto nižim cijenama. Ali, tu ispašta kupac, jer nerijetko budu prevareni za količinu – kazao je Omeragić. Dodaje da je, zbog sve većeg izvoza drva iz naše zemlje, teže praviti zalihe te da ono što nabave odmah i prodaju. – Bit će problema ove zime, jer nema dovoljno drva i samo je pitanje vremena kada će još više poskupjeti – dodao je Omerović. Oglasi u novinama i na internetu puni su ponuda za ogrjev. Riječ je uglavnom o ilegalnim trgovcima. Kubni metar drva košta od 75 do 90 KM, ali u tom slučaju kupac se izlaže riziku. Nerijetko se na društvenim mrežama mogu pročitati negativni komentari o takvoj kupovini. – Naručila sam pet metara drva po 82 KM. Dovukao je 3,5 metara, ukrao 1,5, a naplatio 410 maraka – napisala je jedna Sarajka.

Grijanje na ugalj

Zbog prošlogodišnjeg problema kada je skoro cijeli grad u nekoliko navrata ostao bez grijanja, mnogi građani Zenice masovno se odjavljuju s centralnog grijanja i prelaze na zagrijavanje ugljem. Tona se u Zenici može kupiti za 140 KM, a za 20 maraka je skuplje nego lani. Najjeftinije će ove zime, prema cijenama sudeći, proći Banjalučani. Za metar drva u Banjoj Luci potrebno je izdvojiti 85 maraka, što je za osam maraka više nego prethodnih godina. Cijepana bukova drva s dostavom koštaju 88 KM, dok je za tonu kocke banovićkog uglja potrebno izdvojiti od 100 do 144 KM. I u Tuzli su cijene porasle. Pa se tako prošle godine za 137 KM mogla kupiti tona uglja iz Đurđevika, a danas je za istu količinu potrebno izdvojiti 155. Krekin ugalj nešto je jeftiniji, pa je tona uglja s Dubrava i Mramora oko 135 KM, plus prijevoz.

avaz.ba

Related posts