Picina voda ima čudesne moći

Nacionalni park „Kozara” kod Prijedora ima više od stotinu izvora i samo jedan prilično upečatljivog imena Picina voda.

Prije nekoliko godina izvor je ukroćen u česmu koja se nalazi samo nekoliko kilometara od ulaza u Nacionalni park. Po vodu, za koju legenda kaže da je ljekovita i da ima čudesne moći, mnogi dolaze. Kući je nose u kanisterima i flašama, poput bračnog para Forić, Vahida i Šefke, mještana obližnjeg Kozarca.

Recept za brak koji traje pune 54 godine Forići zasigurno ne duguju ovoj vodi, ali Vahid za legendu zna i još tvrdi da je voda s izvora čije ime s malom nelagodom izgovara zaista posebna. – Bili su tu neki ljubavnici prije mnogo godina i desilo se šta se desilo. Ova voda, tako sam čuo, daje poseban elan, snagu za život, zdrava je i ljekovita.

Ovdje se u večernjim satima, jer su klupe nasuprot izvora, mogu vidjeti i zaljubljeni parovi. Ašikuju, a i šuma je blizu – kaže s osmijehom Vahid. Za legendu o Picinoj vodi čuo je i Draško Anđelić, turistički vodič u Nacionalnom parku „Kozara”.

Zna i da je ta voda posebna. – Zato smo tu uredili česmu, napravili mjesto za odmor, čak i parking. Tu je tabla, tako da oni koji žele provjeriti moć vode, mogu je lako naći i probati – kaže Anđelić. Vahid Forić u Kozarcu je poznat i kao veliki zaljubljenik u prirodu. Tvrdi da poznaje „sve i jedno drvo na Kozari”, koju je kao strastveni gljivar uzduž i poprijeko propješačio.

Related posts