Pet najmoćnijih mafijaških organizacija godišnje zaradi desetine milijardi evra

Magazin “Fortune” je napravio top listu pet najmoćnijih organizovanih zločinačkih grupa. Riječ je o tako moćnim mafijaškim organizacijama, da se njihova moć više ne mjeri samo novcem, nego prije svega društvenim i političkim uticajem koji imaju na najmoćnije države svijeta.

Solntsevskaja Bratva – godišnji prihodi 8,5 milijardi dolara

Ruska organizovana kriminalna grupa organizaciono je sasvim suprotna, recimo, jednoj Jakuzi, jer je vrlo decentralizovana. Grupu čini 10 odvojenih, ali ne do kraja autonomnih brigada, koje djeluju nezavisno jedna od druge.

Organizacija svoje resurse koristi zajednički, novcem rukovodi tijelo od 12 vođa koji se sastaje širom svijeta, često pod maskom proslava i festivala.

Smatra se da imaju 9.000 članova, glavne djelatnosti su im droga i trgovina ljudima. Ruski kriminal uveliko počiva na heroinu iz Avganistana, zemlje koja tradicionalno daje 90 odsto svjetske proizvodnje tog opijata. Rusija pak troši 12 odsto, iako čini samo 0,5 odsto svjetskog stanovništva.

Jamaguči Gumi – godišnji prihodi 6,6 milijardi dolara

Zapravo je riječ o najsnažnijoj bandi na svijetu, jednu od onih koje se nazivaju Jakuze. Većim dijelom zarađuje na drogi, ali i na kocki, iznudi, reketu, i sličnim stvarima.

Organizacije postoje već stotinama godina, imaju snažnu i krajnje strogu hijerarhiju, zbog svoje moći često na sebe preuzimaju, u dogovoru s policijom, neke aspekte javnog reda i mira u zamjenu za određene ustupke vlasti prema njima.

Ipak, usljed sve težih progona pravosuđa, organizacija je sve manja i slabija.

Kamora – godišnji prihodi 6,6 milijardi dolara

Posljednjih decenija se pokazalo da je američko-italijanska mafija neuporedivo manje žilava od tradicionalne mafije u starom kraju, u domovini.

U Americi mafija doslovno nije ni sjenka svojim brutalnim zlatnim godinama. Ali, u Italiji je toliko snažna da četiri mafijačke organizacije godišnje generišu 33 milijarde dolara. Najmoćnija je Kamora.

Zarađuje se na seksualnoj eksploataciji, krijumčarenju oružja (sjetimo se samo puteva oružja tokom terorističkih napada posljednjih godina u Evropi), drogi, falsifikovanju, kocki, iznudi, sve redom tradicionalnim načinima maltretiranja stotina hiljada ljudi.

Kamora je osnovana u Napulju u 19. vijeku, izvorno kao zatvorska banda, da bi naglo ojačala nudeći usluge zaštite i kao snaga za političku organizaciju siromašnih na ionako siromašnom italijanskom jugu.

Ndrangeta – godišnji prihodi 4,5 milijardi dolara

Druga najveća zločinačka organizacija u Italiji potiče iz Kalabrije. Manje-više je riječ o istim vrstama kriminala, samo što se ‘Ndrangeta ističe svojim vezama s kokainskim lordovima iz Južne Amerike, te je time izrasla u glavnog snabdjevača te droge za Evropu.

Vremenom se proširila i na SAD, iz nje su izrasle porodice Gambino i Bonano, ali u posljednje vrijeme ih zbog droge vrlo uspješno progone.

Uopšte, što više odmiče vrijeme, i italijanska mafija je pod sve težim udarcima zakona i, kao i u Japanu, čak niti u najizolovanijim lokalnim krugovima više ne uživa društveni ugled kao nekada.

Sinaloa kartel – godišnji prihodi 3 milijarde dolara

Riječ je o najvećem meksičkom kartelu, a biti na takvom glasu u toj zemlji zaista diže kosu na glavi.

Ovakve organizacije dugi niz godina jezivo terorišu Meksikance, njihovi pokolji, bilo kao kazneni ili kao obračuni, po brutalnosti su planetarno neslavni. Izrasli su kao udruženje latinoameričkih narkobosova, posebno u Kolumbiji, s onima iz SAD.

O koliko unosnom poslu je riječ svjedoči brojka od 100 milijardi dolara, koliko Amerikanci svake godine potroše na drogu.

Od toga 6,5 milijardi dolara zarade meksički karteli, a među njima Sinaloa uzima čak čak 60 odsto.

(Vestionline)

Related posts