Četiri vrste životinja koje žive duže od čovjeka

Životni vijek životinja razliku je se u stotinama godina u zavisnosti od vrste i tipa. Naučnici su se bavili mnogima od njih i tako došli do brojnih interesatnih podataka.

Grenlandska ajkula

Ogromna, spora grabljivica iz hladnih dubina Atlantskog okeana, grenlandska ajkula, može da živi čak četiri vjeka. Raste svega centimetar godišnje. Ova vrsta ajkule izdvaja se i po dužini, dugačka je pet i po metara, što je čini jednom od najvećih mesoždera.

Grenlandski kit

Grenlandski kit živi preko 200 godina i posjeduje gene koji se uspješno bore protiv raka i koji uspješno mogu da poprave oštećeni DNK. Baš zbog sposobnosti da izbjegnu srčane bolesti i tumore, njihov vijek je toliko dug.

Kornjače

Kornjače su treća vrsta životinja koja živi duže od čovjeka. Džinovske kornjače sa Galapagosa, čija dužina oklopa dostiže metar, mogu živjeti i preko 200 godina, dok mnoge druge kornjače žive preko 100.

Papagaji

Od kućnih ljubimaca zasigurno najduže živi papagaj. Osim što imaju relativno visok stepen inteligencije, papagaji imaju i dug životni vijek koji iznosi do 80 pa i više godina, što znači, da ako uzmete papagaja kao kućnog ljubimca, možemo imati prijatelja za cijli život.

Related posts