Zbog organiziranog kriminala sa ortopedskim pomagalima pod istragom i jedna firma iz Cazina

Pripadnici Federalne uprave policije danas su uhapsili deset osoba sa područja cijelog Unsko-sanskog kantona koji se dovode u vezi sa pronevjerom dokumenata osiguranika ZZO, a po nalogu Tužilaštva Unsko-sanskog kantona u Bihaću. Neslužbeno se moglo saznati da je jedna od firmi koje su pod istragom i Ortho Medicco iz Cazina.

– Kantonalno tužilaštvo vodi istragu protiv 10 pravnih i fizičkih lica (S. O, Š. A, A. R, M. I, S. M, A. M, A. O, N. K, i S. M) sa područja kantona zbog krivičnog djela organizirani kriminal, a u vezi sa krivičnim djelima zloupotreba položaja ili ovlasti, prevara u privrednom poslovanju, krivotvorenje službene isprave, ovjeravanje neistinitog sadržaja i pranje novca. Dva pravna lica protiv kojih se vodi istraga bave se proizvodnjom ortopedskih pomagala i farmaceutskih proizvoda, a koja su odgovorna za navedena krivična djela zbog propuštanja dužnog nadzora upravljačkih tijela nad zakonitošću rada tih privrednih društava i zbog protipravnog raspolaganja imovinskom koristi koja je pribavljena izvršenjem krivičnih djela, kazala nam je Asima Huskić Kurjaković, portparolka Tužilaštva USK-a.

Pripadnici Federalne uprave policije akciju su nastavili pretresom prostorija, stanova i kuća gdje osumnjičeni imaju boravišta a radi pribavljanja dodatnih dokaza.

Federalna uprava policije je preuzela osumnjičene, a postupajući tužilac Husin Huzeirović će ih ispitati u svojstvu osumnjičenih u prostorijama detašmana FUP-a u Bihaću.

(Izvor: Oslobođenje)

Related posts