U paralelnim univerzumima svi vodimo drugačiji život?

Dio naučnika dopušta mogućnost da zaista postoje paralelni univerzumi, u kojima svi ljudi imaju drugačije živote, piše Srna.

Ta teorija podrazumjeva beskrajni broj paralelnih svemira koji sadrže beskrajne verzije svih nas.

Tako u jednom svemiru možete biti predsjednik, a u drugom igračka, navode naučni portali.

Riječ je o teoriji multiverzuma, a nova studija otkriva da bi tajanstvena “Hladna tačka” u svemiru mogla dokazati da je naš svemir samo jedan u beskonačnom nizu stvarnosti.

“Hladna tačka”, koja je veličine 1,8 milijardi svjetlosnih godina, odavno zbunjuje naučnike.

Mjerenja pozadinskog zračenja svemira pokazala su kako je ona hladnija od okolnog svemira za 0,00015 stepeni Celzijusa.

Novo istraživanje pokazuje da ne postoji nikakva “masivna superpraznina”, što znači da se “Hladna tačka” ne može objasniti nedostatkom materijala.

To je otvorilo vrata novim, egzotičnijim objašnjenjima njenog porijekla, a jedno od njih je da je riječ o dokazu postojanja multiverzuma.

– Ne možemo u potpunosti odbaciti mogućnost da je tu tačku izazvala neka fluktuacija koju može objasniti standardni model fizike čestica – ističe koautor istraživanja astrolog Tom Šanka.

On navodi da je među svim teorijama najuzbudljivija ona po kojoj je “Hladna tačka” nastala kao posljedica sudara između našeg i još jednog svemira.

– Ako dalja detaljnija analiza dokaže da je to slučaj, onda bi `Hladna tačka` mogla postati prvi dokaz postojanja multiverzuma – zaključuje on.

Astronom Stjuart Klark navodi da “svaki alternativni univerzum nosi svoju vlastitu, različitu verziju stvarnosti”, u kojoj se svaka osoba ponaša drugačije i vodi drugi život u odnosu na ovaj na Zemlji.

“Hladna tačka” nastala je tokom formirnja svemira, prije više od 13 milijardi godina. Prvi ju je primijetio satelit Nase – “VMAP” 2004. godine, a to je kasnije potvrdila i misija “Plank 2013”.

Related posts