Počela Paneuropska konferencija u Bihaću

U organizaciji Paneuropske unije BiH u Bihaću je danas počela međunarodna konferencija o temi Bosna i Hercegovina: Korak do statusa zemlje kandidata – Možemo li ubrzati proces? Na međunarodnoj konferenciji u Bihaću biti će održana tri panela na kojima će više od 120 sudionika govoriti o trenutnoj situaciji u zemlji, regiji i Europi, integracionim izazovima te o ispunjavanju uvjeta za kandidatski status Bosne i Hercegovine.

U ime gradske uprave Bihaća prisutnim zvanicama obratio se Davor Župa, predsjedavajući GV Bihać, kazavši da da je nesumnjivo interes BiH članstvo u EU, ali je i interes EU da upravo ovakva BiH, multietnička, multikulturalna i multikonfesionalna bude dio Evrope, jer BiH,dodaje Župa, bez obzira na nemile događaje iz prošlosti ipak ujedinjuje narode različitih kultura i religija što je današnjoj Evropi itekako potrebno.

Učesnici će zajednički donijeti Deklaraciju koju će po završetku konferencije uputiti vlastima Bosne i Hercegovine i predstavnicima međunarodne zajednice. Bihaćka konferencija održava pod pokroviteljstvom Vlade Unsko-sanskog kantona i Grada Bihaća, a glavni partner skupa je Fondacija Konrad Adenauer – Predstavništvo u Bosni i Hercegovini. Partneri su i Hrvatsko kulturno društvo Napredak i Fondacija Robert Schuman.

Related posts