Saopćenje: Premijer Vlade USK autonomaškom retorikom odgovornost prebacuje na više nivoe vlasti

Saopćenjem za javnost obratila se Stranka demoktratske akcije (SDA). Saopćenje prenosimo u cjelosti:

Gostujući u programu režimske RTVUSK Mustafa Ružnić govorio je o svojim postignućima i planovima za budućnost. Dok je iznosio niz neutemeljenih tvrdnji o tome kako će Vlada Federacije BiH preko “leđa Krajine” spašavati vlastite javne finansije, voditeljica je propustila zatražiti odgovor na  pitanje koji odavno čekaju građani Kantona, ali i Vlada Federacije: Gdje je potrošeno desetine miliona KM uplaćenih u Budžet USK sa viših nivoa vlasti u protekle dvije godine i zašto ni za jednu konvertibilnu marku nije dostavljen izvještaj o utrošku? 

Naravno, notorna je laž da će USK biti uskraćen za bilo šta, s obzirom da se raspodjela javnih prihoda vrši u skladu sa Zakonom kao što je bilo proteklih godina. Projekcije prihoda po osnovu indirektnih poreza za tekuću godinu su manje zbog posljedica pandemije, što će osjetiti svi nivoi vlasti u Bosni i Hercegovini. 

Premijer po starom dobrom običaju, u nedostatku valjanih argumenata i rezultata u već trećoj godini mandata, pribjegava autonomaškoj retorici optužujući za sve probleme u našem Kantonu, od kojih su većinu proizveli on i njegovi nalogodavci, Vladu Federacije. 

Pozivamo RTVUSK da prestane živjeti u paralelnom svijetu i ponovo ugosti gospodina Mustafu Ružnića i postavi mu aktuelna pitanja: 

  • Zašto je izgubio podršku Skupštine USK? 
  • Zašto su poništeni javni pozivi za podršku privredi i poljoprivredi? 
  • Zašto se u Unsko-sanskim šumama smanjuju plate radnicima? 
  • Zašto Univerzitet u Bihaću već 9 mjeseci nema upravljačke strukture? 
  • Zašto opstruira rad Zavoda zdravstvenog osiguranja USK neusvajanjem premije za 2021.godinu? 
  • Gdje je potrošen novac uplaćen na račun Kantona za saniranje posljedica pandemije, ako su javni pozivi za pomoć ugroženima poništeni?
  • Zašto u vremenu pandemije, smanjenog priliva novca, povećanja obaveza po osnovu pravosnažnih sudskih presuda, Vlada Kantona izmješta ministarstva, agencije, zavode i urede u objekte koji su u privatnom vlasništvu što budžet kantona košta puno više nego što je do sada bio slučaj? 
  • Šta je radila Vlada USK u dosadašnjem dijelu mandata, ako novac za razvojne projekte može naći tek 2023. godine?
  • Koliko je optužnica za zloupotrebu položaja, primanje dara i sticanje protivpravne imovinske koristi potvrđeno protiv kadrova ASDA i sada već raspadnute skupštinske većine u protekle dvije godine?

Kantonalna organizacija SDA USK

Related posts