Turski radari na putevima RS

Republiku Srpsku kamerama i radarima pokrit će firme „Inovatraffic holding“ iz Njemačke „Ekin Teknoloji San. Ve Tic. A.S.“ iz Turske i „WKB Consulting“ iz Banja Luke odlučio je ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač prilikom izbora privatnog partnera u poslu teškom 12,5 miliona KM, otkriva portal CAPITAL.

Oko 100 stacioniranih i 15 mobilnih radara bit će postavljeno širom RS, ove firme ugovor s MUP-om potpisat će na period od deset godina, a prihod od naplaćenih kazni dijelit će se pola–pola.

Vlada RS odobrenje za sklapanje javno-privatnog partnerstva dala je u martu prošle godine, a studijom ekonomske opravdanosti predviđeno je da stotinu radara godišnje zaradi 21,6 miliona KM na osnovu predviđenih 745.084 kazni. To praktično znači da će ove privatne kompanije u narednoj deceniji zaraditi ogroman novac, jer se procjenjuje da bi uloženih 12,5 miliona maraka mogle da vrate već za nešto više od godinu. Svaka naredna godina donosit će im čistu zaradu.

Odabrane firme imaju obavezu da uspostave kompletan sistem.

– Postupak izbora privatnog partnera okončan je donošenjem rješenja ministra od 6. februara. Na javni poziv MUP-a RS za javno-privatno partnerstvo stigle su tri prijave. U skladu sa studijom ekonomske opravdanosti, period na koji se zaključuje ugovor je deset godina, dok raspodjela prihoda od naplaćenih prekršajnih kazni iznosi po 50 posto. Obaveze i prava javnog i privatnog partnera bit će utvrđene ugovorom o javno-privatnom partnerstvu – kazali su u MUP-u za CAPITAL.

Zanimljivo, javni poziv za odabir privatnog partnera MUP je raspisao još početkom juna prošle godine, a konkurs je zatvoren 17. jula. Čak sedam mjeseci se vijećalo koji privatni partner će uložiti novac koji će mu se kroz desetogodišnji ugovor višestruko vratiti.

– Nadzorne kamere će 24 sata snimati prolazak svih vozila preko naših cesta, ulaze i izlaze iz naših gradova i na taj način ćemo imati bolju pokrivenost i kontrolu kretanja i kriminogenih osoba i onih počinilaca krivičnih djela koji izvrše krivično djelo bilo gdje u RS i ako su prošli vozilom mi ćemo to znati – rekao je Lukač.

Sistem bi, prema tvrdnjama iz MUP-a, u funkciji trebalo da bude najkasnije 24 mjeseca od dana potpisivanja ugovora.

Inače, Vlada RS nije prihvatila zaključak Odbora Narodne skupštine za sigurnost kojim je traženo da se odustane od projekta kroz javno-privatno partnerstva te da se ovaj posao finansira sredstvima RS i tako izbjegne podjela dobiti od naplate kazni sa privatnikom.

Zaključak o odbacivanju javno-privatnog partnerstva Odbor je usvojio 11. decembra prošle godine.

Related posts