Sarajevo uskoro dobija Muzej “Mersad Berber”, prostirat će se na više od 450 m2

Djela jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih likovnih umjetnika Mersada Berbera, zahvaljujući Gradu Sarajevu, Općini Stari Grad i Fondaciji Mersad Berber, ubuduće će građanima i posjetiteljima Sarajeva biti dostupna u Muzeju “Mersad Berber”.

Ova incijativa je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća dobila podršku, a time su stvoreni uslovi za njenu realizaciju.

“Djela Mersada Berbera nesumnjivo predstavljaju vrhunac bh. kulturnog naslijeđa, a naša želja i namjera bila je da ih približimo što većem broju građana Bosne i Hercegovine, a posebno grada Sarajeva u kojem je Berber proveo najviše vremena i u kojem je stekao afirmaciju”, rekao je gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka.

Dodao je da će budući muzej sa golemim i bogatim opusom Berberovih djela nemjerljivo obogatiti kulturni život grada i njegovu turističku ponudu.

“Sarajevo i Berber zaslužuju da budu vezani ovako važnim, dugoročnim i održivim projektom u kojem će uživati i u kojem će se oplemenjivati generacije”, istakao je Skaka.

Galerist Ensar Berber, koji brine o bogatoj likovnoj ostavštini svog oca, jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih likovnih umjetnika Mersada Berbera, emotivno je dočekao ovu odluku.

“Odlukom Gradskog vijeća ukazana je velika čast mom rahmetli ocu da sa svojim slikama kroz ‘Muzej Mersad Berber’ konačno doživi svoje trajno prisustvo u gradu i državi iz koje dolazi. Obitelj Berber kroz Fondaciju Mersad Berber preuzima ulogu da kroz budući ‘Muzej Mersad Berber’ prezentira javnosti veliki opus iz svog privatnog fundusa i na taj način ostavštinu da sačuva intaktnom”, rekao je Berber.

Berberova djela će, nakon što su je u sarajevskoj Vijećnici vidjelo više od 20.000 građana i turista, biti izložena u prostoru površine preko 450 m2. Gradsko vijeće Sarajeva dalo je prethodnu saglasnost za zaključivanje ugovora o zakupu poslovnih prostora u ulici Zelenih beretki sa Općinom Stari Grad Sarajevo radi uspostave Muzeja “Mersad Berber”.

Related posts