Ključanin Muhamed Subašić, bivši Zmaj u Njemačkoj: Radnim danima skladištar, vikendom igra fudbal

Muhamd Subašić, bivši fudbalski A reprezentativac BiH, koji je u dresu Zmajeva odigrao tri utakmice, trenutno nastupa u četvrtoj ligi Njemačke.

Nekada talentovani fudbaler nosi dres Burghausena. Ali, to mu nije jedini posao. Subašić radnim danima radi kao skladištar, a vikendom nastupa za Burghausen.

Obuku za skladištara završio je na poziv klupskog sponzora IPS-a, a svoju životnu priču ispričao je novinaru Heimatsporta.

– Teško je, ali sam to želio i zahvaljujem se klubu na podršci – kaže 29-godišnjak čiji radni dan počinje u šest sati ujutro:

– U 6.30 idem iz Pfarrkirchena na posao u Burghausen ili u stručnu školu u Traunstein, a kući se vraćam obično oko 22 sata, kad završim trening.

Subašić je rođen 1988. godine u Ključu, tokom rata u BiH izbjegao je s porodicom u Njemačku i počeo trenirati u nižerazrednom Rielasingen-Arlenu.

Poslije rata se vratio u BiH, gdje je prošao omladinske selekcije Omladinca, Gornje Sanice i Podgrmeča.

– Sa 16 godina izgubio sam oca i onda se morao brinuti za majku i sestru – prisjeća se Subašić teških dana.

S 19 godina zaigrao je u Premijer ligi BiH za Laktaše. Dobrim igrama skrenuo je pažnju selektora mlade reprezentacije BiH za koju je nastupio 10 puta.

Prelaskom u sarajevski Olimpik izborio je dres A reprezentacije, za koju je debitovao 17. novembra 2010. u prijateljskoj utakmici protiv Slovačke (3:2). Postigao je i jedan gol i tu u susretu protiv Poljske.

Osim Laktaša i Olimpika nastupao je i za njemački Dynamo Dresden i belgijski Leuven. Trenutno sa suprugom i sinom živi u Burghausenu, a ugovor ga za ovaj klub veže do 30. juna 2019. godine.

Related posts