Dramatičan govor Ognjena Krausa u Jasenovcu: "Do kada ćemo ovako, Plenkoviću?"

PREDSJEDNIK Koordinacije židovskih općina Ognjen Kraus upozorio je danas na komemoraciji za žrtve ustaškog logora u Jasenovcu hrvatsku vlast da se revizija povijesti u Hrvatskoj nastavlja, a zbog nedjelovanja državnih institucija ekstremna desnica postaje sve agresivnija, stoga ju je pozvao da to zaustavi i poštuje hrvatske zakone.

Govoreći na komemoraciji koju su organizirale udruge “u ime naroda žrtava Roma, Srba i Židova, te Hrvata protivnika režima NDH”, Kraus je podsjetio da su udruge potomaka žrtava zločinačke NDH po četvrti put same i poručio da neće sudjelovati na službenoj komemoraciji “dok se pozdrav ‘Za dom spremni’ ne makne iz upotrebe“.

U godinu dana situacija postala još gora 

Obraćajući se preživjelim logorašima, članovima obitelji, uzvanicima, veleposlanicima i povjerenici Vijeća Europe za ljudska prava Dunji Mijatović, Kraus je ocijenio kako je u proteklih godinu dana situacija postala još gora.

“Prije dva dana održan je ustaški dernek u Splitu povodom 10. travnja, osnutka postrojbe HOS-a ‘Rafael vitez Boban’ i NDH, uz sve počasti i prisutnost gradske vlasti HDZ-a i zaštitu policije. Istom prigodom saborski zastupnik objavljuje pismo koje završava poznatim pozdravom ‘Za dom spremni’. Reakcije nema”, kazao je Kraus i zapitao: “Do kada ministre policije, gospodine predsjedniče Vlade? Zar smo mi tu da podnosimo tužbe DORH-u na osnovu zakona RH?”

Poručio je vlasti da bi “vjerojatno bili zajedno u nedjelju u Jasenovcu” da su toliko truda upotrijebili za dogovor s danas okupljenim udrugama koliko su upotrijebili da se održi komemoracija na blajburškom polju.

Naglasio je da nikada nisu izjednačavali hrvatski narod s NDH, ustaštvom i genocidom, ali nikada neće prihvatiti da su žrtve Jasenovca, blajburškog polja, Tezna i Macelja isto.

“Na tim mjestima stradala je ustaška vojska, koja se nije predala 9. svibnja, kada je kapitulirao Treći Reich, na spomenutim mjestima stradale su i ostale kvislinške vojske tadašnje Kraljevine Jugoslavije: četnici, belogardejci i ostale takve postrojbe. O tome nitko ne govori i te žrtve nitko ne komemorira. Malo čudno – govori se samo o hrvatskim žrtvama”, kazao je Kraus.

Pozvao je političare, sabornike, članove Vlade i predsjednicu Republike da prijeđu s riječi na djela.

Ugledajmo se na Njemačku

“Vrijeme je da si pogledamo u oči i ako se slažemo – kako i vi govorite, da je NDH bila sramotna zločinačka tvorevina, treba zabraniti da se ističu njeni simboli i onemogućiti sve pokušaji njene revizije. Neka se jasno kaže da je to bila država s rasnim zakonima koja je na svom teritoriju imala sabirne i koncentracijske logore u kojima su prema tim zakonima ubijani ljudi jer su bili druge vjere, nacionalnosti li političkog uvjerenja, da se zločin i Holokaust i Samudaripen događao ovdje, u Hrvatskoj, a ne tamo negdje drugdje. I da oni koji to negiraju moraju snositi posljedice. Ugledajmo se u Njemačku, kako je to riješila i kako provodi donesene zakone”, kazao je Kraus.

Podsjetio je kako je u logoru smrti, kako je to utvrđeno do ožujka 2014., umoreno 83.145 osoba s imenom i prezimenom i izrazio očekivanja da Hrvatska bude zemlja u kojoj se pridržavaju i provode ustavne i zakonske odredbe.

Očekujemo da naša domovina bude moderna europska zemlja i da se ne trebamo sramiti zemlje u kojoj živimo, kazao je Kraus u ime udruga organizatora skupa: Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH), Koordinacije židovskih općina u Republici Hrvatskoj, Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Saveza Roma u Hrvatskoj “Kali Sara“.

Po kišnom i prohladnom vremenu prethodno su poglavari i svećenici triju vjeroispovijedi održali molitvu za žrtve fašističkih zločina, a svečanost je završila polaganjem cvijeća pod Cvijet u spomen području.

Izvor: index,hr

Related posts