Cvijanović zatražila posebnu sjednicu NSRS o Ustavnom sudu BiH

Cvijanović je za sjednicu predložila samo jednu tačku koja je naslovljena kao: „Informacija u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH“ .

U Banjoj Luci će sutra biti održana sjednica Kolegija Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) na kojoj bi trebalo da se utvrdi datum 10. posebne sjednice entitetskog parlamenta na zahtjev predsjednice RS Željke Cvijanović u vezi s odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Cvijanović je za sjednicu predložila samo jednu tačku koja je naslovljena kao: „Informacija u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH“.

Sjednicu parlamentarnog kolegija za sutra je zakazao predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović.

Član Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik ranije je rekao da će sjednica Narodne skupštine RS-a biti održana u ponedjeljak, 17. februara, te da će biti usvojeni određeni stavovi o daljim koracima RS, koja ne prihvata odluku Ustvanog suda BiH o Zakonu o poljoprivrendom zemljištvu u RS.

U današnjoj izjavi u Istočnom Sarajevu ustvrdio je da je „RS krenula na put izlaska iz BiH, s kojeg nema povratka, ukoliko se ne vrati na dejtonske nadležnosti“.

Entitetska predsjednica Željka Cvijanović rekla je jučer da predstavnici RS u institucijama BiH obustavljaju rad u odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH, dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu, bez stranih sudija.

Na sastanku srpskih zavničnika i predstavnika parlamentranih stranaka usvojen je i zaključak da će biti zatraženo održavanje održavanje hitne sjednice Narodne skupštine RS, a u vezi s odlukom Ustavnog suda BiH, koji je proglasio nesutavnim član 53. Zakona o poljoprivrendom zemljištu entiteta RS.

Izvor: Oslobođenje.ba

Related posts