Izetbegović: U ovoj državi mora se poštivati Ustav BiH

Imamo direktne udare na odluke Ustavnog suda BiH. Morat će, prije ili kasnije, početi raditi svoj posao, rekao je Izetbegović.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, rekao je danas kako ne vjeruje da će Dragan Čović pratiti avanture Milorada Dodika, ali da EU snosi odgovornost za ponašanje lidera SNSD-a.

Izetbegović je rekao kako smatra da će politički predstavnici iz entiteta RS u institucijama BiH biti suzdržani prilikom donošenja odluka te na taj način vršiti pritisak.

– Mi nećemo moći popustiti pod tim pritiskom. Pokušali su da u entitetu RS uzurpiraju zemljište, Ustavni sud BiH je, po našoj apelaciji, to spriječio i sada se traži da mi oslabimo taj sud. Mi to nećemo uraditi – kazao je Izetbegović.

Kako kaže, entitet RS pokušava kao sa švedskog stola uzeti ono što mu odgovara, a ono što ne odgovara, pokušava ignorirati ili ukloniti. To sve rade da bi se omogućila dominacija entiteta nad državom.

– Mi to nećemo dopustiti ni po koju cijenu. Ako treba, ući će se ponovo u krizu, ali u ovoj državi poštivat će se Ustav BiH i vladavina zakona. Izgubili smo cijelu prošlu godinu u napadu na vladavinu zakona i nije prošlo. Jedino što je dobro iz čitave te krize jeste to što su se, na kraju, morali ispoštovati zakoni – rekao je Izetbegović.

Komentirajući za danas najavljeni sastanak Dodika sa predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem, Izetbegović je dodao: 

– Ne bih rekao da će Dragan Čović pratiti avanture Milorada Dodika. Vidjet ćemo da li se varam. Mi ćemo braniti ustavnopravni poredak BiH i vladavinu zakona. Bilo je kriza i sve krize su riješene, a oni koji proizvode krize, ugrozit će i svoj narod i one koji glasaju za njih.

Dodao je da se nada “reakciji međunarodne zajednice i Tužilaštva BiH”.

– Imamo direktne udare na odluke Ustavnog suda BiH. Morat će, prije ili kasnije, početi raditi svoj posao –  rekao je Izetbegović.

Izvor: Avaz.ba

Related posts