Tegeltija o blokadi odlučivanja: Ja sam predstavnik RS-a u VSTV-u i poštovat ću odluku

Jučerašnja odluka političkih predstavnika Republike Srpske da zbog stranih sudija u Ustavnom sudu BiH blokiraju odlučivanje u zajedničkim institucijama izazvala je pravu buru. Da li će ona uticati na rad pravosudnih organa u našoj zemlji, upitali smo Milana Tegeltiju, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV).Na naše pitanje Tegeltija je kazao kako da ne komentariše političke izjave sa političkih sastanaka, te da ne želi da spekuliše.

“Zvanične institucije RS-a još nisu donijele nikakvu zvaničnu odluku i ja još uvijek nemam šta da komentarišem ili se izjašnjavam. Također, sam rekao da sam ja u VSTV-u predstavnik iz RS-s i da sam kao takav i član podvijeća RS-s u VSTV-u koje je nastalo sporazumom prijenosa nadležnosti između entiteta, pa s obzirom na sve to kao predstavnik RS-a imam i obaveze prema Republici Srpskoj, koju ja i drugi članovi iz RS-a predstavljamo u VSTV-u koji je zakonom koncipiran kao predstavničko tijelo”, odgovorio je.

Ponovio je kako s obzirom da ne postoji nikakva zvanična odluka zvaničnih organa Republike Srpske on još uvijek nema o čemu da se izjašnjava i komentariše jer bi sve to bilo hipotetički, samim tim i špekulacija.

Podsjećamo, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je jučer da predstavnici RS-a u institucijama BiH obustavljaju rad u odlučivanju dok se ne usvoji novi zakon o Ustavnom sudu, ali da o tome konačnu odluku treba da donese hitno zasjedanje Narodne skupštine RS-a koje bi se trebalo održati u ponedjeljak 17. februara.

Izvor: Klix.ba

Related posts