Čović čestitao Plenkoviću početak izgradnje pelješkog mosta

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović susreo se u Zagrebu s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem i ministricom spoljnih poslova i potpredsjednicom Vlade Republike Hrvatske Marijom Pejčinović- Burić

Na susretu je razgovarano o evropskoj perspektivi i aktuelnoj političkoj situaciji u BiH. Razmijenjena su mišljenja o aktivnostima u vezi sa skorom realizacijom nekoliko zajedničkih projekata Evropske unije koji imaju za cilj razvoj tješnje saradnje.

Čović kazao je ovom prilikom kako je dosadašnja trgovinska razmjena Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske veća od 2 milijarde evra, što je izvrstan pokazatelj kontinuiranog jačanja privrednih veza.

Bilo je govora i o migracijskoj krizi koja je posebno vidljiva na sjevernoj granici BiH s Republikom Hrvatskom. Ocijenjeno je neophodnim jačanje saradnje nadležnih tijela dviju država kako bi se ovaj problem rješavao na zadovoljavajući način, uz poštivanje najviših humanitarnih i sigurnosnih standarda i u skladu s interesima dviju zemalja, šire regije i Evropske unije.

Sagovornici su zaključili kako je prioritet snažno ubrzati proces evropskih integracija, kao preduslov normalizacije odnosa u Bosni i Hercegovini i obnove punog reformskog zamaha.

Takođe su istakli da je osnovni preduslov vladavine prava uspostava institucijske jednakopravnosti hrvatskog naroda s ostala dva naroda, odnosno poštivanje ustavnog načela legitimnog predstavljanja temeljenog na načelu konstitutivnosti naroda.

Na kraju susreta Čović je čestitao Plenkoviću početak gradnje pelješkog mosta, kazavši da je to trenutno najveći i najznačajniji projekt na ovim prostorima. Njegov puni značaj tek će se pokazati u budućnosti, jer je to projekt od nadnacionalnog značaja koji ne povezuje samo teritoriju Republike Hrvatske, već i područje šire regije i Evropske unije.

Related posts