Galić: MUP RS zakazao i u slučaju migrantske krize

Vlada RS na sutrašnjoj sjednici trebalo bi da razmatra inicijativu predsjednika RS Milorada Dodika za formiranje koordinacionog tijela za praćenje kretanja migranata kroz RS.

Prema riječima ministra unutrašnjih poslova RS Dragana Lukača, u novoformirano tijelo će biti uključene sve policijske uprave, Civilna zaštita, kao i sve lokalne zajednice, naročito one koje imaju problem sa nelegalnim ulascima migranata.

“Na taj način hoćemo u potpunosti da kontrolišemo kretanje migranata kroz RS. Nemamo ni mogućnosti niti resurse da pravimo ovdje kampove i centre, ali u humanitarnom smislu možemo tim ljudima da pružimo zdravstvenu zaštitu ako im je potrebna i da im pomognemo u što bržem prolasku kroz RS”, kazao je Lukač novinarima u Banjaluci.

Poslanik PDP-a i član Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS Dragan Galić u razgovoru za Vijesti.ba naveo je da RS ima pravo na formiranje jednog ovakvog tijela, ali je pitanje da li su aktivnosti preduzete na vrijeme i koliko toga se moglo spriječiti kada je u pitanju migrantska kriza.

“Kada je u pitanju problem nelegalnih migranata, očigledno je da su sve bezbjednosne strukture u BiH zakazale. Jedino su svi politički subjekti pokušavali da po pitanju migranata dobiju određene političke poene. Milorad Dodik, Dragan Lukač i Staša Košarac svojim izjavama pokušali su sve da prebace na politički teren. Ono što je bilo neophodno jeste istinska saradnja svih bezbjednosnih struktura u RS i na nivou BiH sa policijskim strukturama Srbije”, naglasio je Galić.

Kako je kazao, u BiH dolaze migranti iz Irana, te Pakistana, a manji dio njih iz Sirije. S tim u vezi, podsjetio je da su Srbija i Iran uvele bezvizni režim, te da u toku jedne sedmice postoji pet redovnih avio-linija na relaciji Teheran-Beograd.

“Na kraju, 99 posto izbjeglica koje ulaze u BiH nemaju dokumente. Kada saberemo svu tu strukturu, dolazimo do podatka da je riječ o ekonomskim migrantima, a ne da se radi o onima iz Sirije, koji su napustili taj prostor iz bezbednosnih razloga”, dodao je Galić.

On je napomenuo da 90 posto migranata u RS ulazi preko Zvornika i Janje, a onda se kreće prema USK.

“Strukture vlasti pod vođstvom SNSD-a u proteklih 12 godina učinile su da se nalazimo u ekonomskom beznađu. Zato ne treba začuditi ukoliko pojedini građani RS posegnu za raznim poslovima, pa kriminalnim prevozom migranata”, upozorio je Galić.

Govoreći o očekivanjima od djelovanja koordinacionog tijela za praćenje migranata, on je istakao kako je izgubio mnogo nade u institucije RS zbog neotkrivenih ubistava, ali i pljačke koju su izveli pripadnici MUP-a RS.

“MUP RS je bezbroj puta zakazalo, pa i u ovom slučaju, kao i određene bezbejdnosne strukture na prostoru BiH. Ponavljam, morala je postojati koordinisana saradnja, jer svi zajedno moraju da snose odgovornost. No, potrebno je uraditi sve, pa i formirati koordinaciono tijelo, iako sa zakašnjenjem, kako bi se pokušao riješiti problem koji građani RS mogu imati usljed priliva migranata”, zaključio je Galić.

(Vijesti.ba)

Related posts