U Bužimu izgrađen "Spomenik pobjede i ponosa Armije RBiH"

U Bužimu je na lokalitetu Ćorkovače završena izgradnja “Spomenika pobjede i ponosa Armije RBiH” čije će svečano otvaranje biti upriličeno 5. avgusta na godišnjicu pogibije generala Izeta Nanića.

Kamen temeljac za izgradnju spomenika na Ćorkovači postavljen je 5. avgusta 2015. godine na 20. godišnjicu pogibije generala Izeta Nanića, a svečano otvorenje biće upriličeno na 23. godišnjicu njegove smrti.

“Spomenik se sastoji od pet trouglova koji asociraju na državu Bosnu i Hercegovinu, a ujedno simboliziraju i pet značajnih bitaka 505. viteške bužimske brigade, mada je naša brigada vodila daleko više bitaka na širem području Bihaćkog okruga. Tih pet bitaka su: oslobođenje Ćorkovače iz oktobra 1992., zatim akcija ‘Munja '93’ iz januara 1993. godine, treća je bitka za oslobođenje Suhe Međe prema Ivanjskoj i rijeci Uni, četvrta veoma bitna akcija ‘Breza '94’ iz septembra 1994. godine te peta akcija ‘Oluja-Dvor’ iz avgusta 1995. u kojoj je poginuo general Nanić”, rekao je za Klix.ba Edham Eminić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje manifestacije “Slobodarski dani viteškog grada Bužima”.

On je istakao da je za ovaj projekat u prvoj fazi utrošeno oko 200.000 KM, dok će u drugoj fazi uslijediti radovi na uređenju okoliša oko spomenika.

Lokalitet Ćorkovače koji se nalazi oko 500 metara od granice sa Republikom Hrvatskom druga je najviša kota (603 metra) na području općine Bužim i u ratnom periodu je predstavljao presudan vojni položaj.

“Komandant Nanić je na Ćorkovaču dolazio veoma često, gotovo svakih sedam dana, i planirao akcije prema Uni i Sani, odnosno kako osloboditi privremeno okupirane teritorije. Pored njega, tu su redovno dolazili i general Dudaković i Dreković. Zbog toga su naša boračka udruženja insistirala da se spomenik izgradi na Ćorkovači. Ostaje nam samo da još izgradimo jedno spomen obilježje na Križu, gdje samo ranili ratnog zločinca Ratka Mladića u akciji ‘Breza '94”, rekao je Eminić.

Manifestacija “Slobodarski dani viteškog grada Bužima” otvara se u subotu 4. avgusta, kada će biti upriličen prijem zvanica i biti organizovano Veče Kur'ana. Sljedećeg dana, održat će se Pješački marš “Put bužimskih vitezova” na kojem se očekuje preko 1.000 učesnika iz svih dijelova Bosne i Hercegovine.

Manifestacijom se već 23. godine čuva sjećanje na više od 500 poginulih boraca i hrabru borbu bužimskih vitezova u odbrani ovog kraja i države Bosne i Hercegovine. Ona simbolizira hrabrost, čast i dostojanstvo nekadašnjih pripadnika 505. viteške brigade, no s druge strane tugu i žal, budući da je upravo u ovom mjesecu poginuo ratni heroj, general Izet Nanić.

U periodu od 4. do 15. avgusta, u Bužimu će biti upriličeni brojni kulturni, historijski, edukativni, vjerski i sportski sadržaji, a posljednjeg dana bit će održana svečana akademija povodom formiranja 505. viteške brigade.

/klix.ba

Related posts