Preživjeli obišli stratiše u Kravici: Suze i bolna sjećanja na voljene koji su svirepo ubijeni

U okviru obilježavanja 25. godišnjice genocida u Srebrenici preživjele žrtve danas su obišle su mjesta gdje su ubijeni njihovih najmiliji, među kojima je i stratište u Kravici gdje je strijeljano više od 1.300 Bošnjaka.Vasvija Kadić u genocidu je izgubila oca i tri brata.

“Otac Hajro je bio 38. godište. Brat Ismet je s još trojicom drugova unio u autobus jednog ranjenika i ovdje im se gubi svaki trag. Brat je identifikovan 2012. u grobnici Kamenica, kao i otac. Svi su ukopani, a od najmlađeg brata smo našli samo tri kosti. Poručujem cijelom svijetu da se nikada i nikome ne ponovi Srebrenica, ovo čovjek nije mogao uraditi, nemamo riječi za one koji su ovo uradili. Kako se genocid može negirati? Ko god ga negira samo neka dođe u Potočare pa nek vidi nišane. Gdje su mi otac i tri brata? Sram ih bilo što negiraju genocid”, kazala je Vasvija u suzama.

I Rukija Muharemović u Kravici je izgubila brata, njegovo tijelo pronađeno je bez glave.

“Zvao se Mustafa Đilović, kad su ga našli nije bilo glave, lobanja je kasnije nađena. Rečeno mi je da je zaklan”, ispričala je Rukija.

Hasan Hasanović, preživjela žrtva rata i kustos u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, danas se prisjetio potresnog svjedočenja muškarca koji je preživio masakr u Kravici.

“Jedan svjedok je u Haagu ispričao kako su jednom čovjeku rekli da uđe u Kravicu, a on je stavio jednu nogu i druga nije mogla stati. Rekao im je – ne mogu da uđem, puno je. Nako toga je uslijedila rafalna paljba i bacanje bombi. Jedan čovjek se sakrio ispod mrtvih i čuo nekoga da tiho doziva – Adila daj vode i onda je njegov glas utihnuo. On je pobjegao i stigao u Kladanj, a drugi je skočio kroz prozor i tako se spasio. Ovdje su ubijena 1.374 čovjeka”, rekao je Hasanović.

Preživjeli učesnik marša smrti 1995. godine, Zulfo Salihović, istakao je da je sjećanje na genocid u Srebrenicu obaveza svih ljudi, ne samo preživjelih.

“Naša obaveza je i da javnost upozorimo na zlodjela i da natjeramo institucije da procesuiraju sve odgovorne za ratne zločine. Direktni sudionik i nalogodavac ubistava 1.300 Bošnjaka bio je general Savčić kojem je u toku suđenje pred Sudom BiH. Određeni broj preživjelih su svjedoci da je učestvovao u naredbama za likvidacije i masovna ubistva u Kravici”, rekao je Salihović.

Obilazak stratišta u Kravici žrtvama je još jednom evocirao uspomene na voljene koji su svirepo ubijeni.

Preživjeli su prije obilaske Kravice položili cvijeće i proučili fatihu ispred zgrade Osnovnog suda u Srebrenici i stare policijske stanice.

Izvor: Klix.ba

Related posts