Vlada USK i dalje bez podrške, Skupština bez kvoruma

“Za danas zakazan nastavak 19. sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona nije održan zbog nedostatka kvoruma. Kako je od početka mandata Skupštini Kantona uskraćena mogućnost da raspravlja o ozbiljnim problemima koji opterećuju rad i djelovanje kantonalnih institucija, javnih preduzeća i ustanova i funkcionisanje zakonodavne i izvršne vlasti u Kantonu, Klub poslanika SDA odbio je podržati zakazivanje nove redovne i nastavak prekinute 19. sjednice Skupštine USK.


Umjesto da dnevni red najvišeg zakonodavnog organa Unsko-sanskog kantona obuhvati materijale ključne za adekvatnu analizu djelovanja kantonalne vlasti, poput izvještaja o izvršenju budžeta, izvještaja ŠPD-a „Unsko-sanske šume“, izvještaja o radu Zavoda zdravstvenog osiguranja USK i drugih, zastupnicima se za skupštinska zasjedanja nude manje važni materijali, pretežno informacije koje se primaju na znanje, a sve s ciljem stvaranja privida o kontinuiranom radu Skupštine i Vlade Unsko-sanskog kantona. Iako su akteri kantonalne vlasti prije nekoliko mjeseci promijenili i Poslovnik Skupštine USK uskraćujući zastupnicima i pravo da se izjašnjavaju o predloženom dnevnom redu, navodeći da to rade s ciljem deblokade zasjedanja, jasno je da im ni takva aktivnost nije uspjela osigurati prikrivanje potpuno jasne činjenice da Vlada Unsko-sanskog kantona nema podršku Skupštine USK, ali i da predsjedavajući Skupštine nema podršku kantonalnih zastupnika za ovakav način vođenja kantonalne zakonodavne vlasti, koji podrazumijeva bespogovorno prihvatanje uvjeta djelovanja Skupštine koje očito nameće vladajući Narodni evropski savez (NES).


Klub poslanika SDA smatra da je Skupština USK nadređena Vladi i da je krajnje vrijeme da u skladu sa Ustavom i Poslovnikom propisanim ovlaštenjima počne raditi. Umjesto pokušaja da za nestabilnost i nefunkcionalnost kantonalnih institucija krivicu prebaci na opoziciju, vladajući NES i SDP se napokon moraju suočiti sa činjenicom da u Skupštini sjedi više zastupnika koji ne podržavaju njihovu Vladu, nego onih koji je podržavaju. Odbijajući svaku vrstu prijetnji, pritiska i ucjena poručujemo da ćemo ostati dosljedni u stavu da ćemo se skupštinskom radu vratiti kada
ono bude smisleno, sadržajno i u interesu građana Unsko-sanskog kantona. Najveća i najbolnija istina je da je stanje u Unsko-sanskom kantonu najteže i najgore od njegovog nastanka, bez obzira na silna nastojanja da se to drugačije predstavi. Odgovornost za takvo stanje ne snosi Stranka demokratske akcije”, navodi se u saopćenju Kluba poslanika SDA u Skupštini USK.

Related posts