Zaimović: Izvodivo je da se poveća iznos minimalne plate

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH Mirsad Zaimović komentirajući navode Federalnog premijera Fadila Novalića da se kroz izmjene zakona o doprinosima i porezu na dohodak iznos najniže plaće s 406 KM poveća na 700 KM rekao je da nikad nije kasno donijeti ovakve zakone.

– S jedne strane značilo bi rasterećivanje privrede, a s druge strane bi se podigao minimalan dohodak tako da bi takvo nešto po mom mišljenju bilo izvodivo. Imamo dobre ekonomske pokazatelje, značajno raste broj zaposlenih – rekao je Zaimović novinarima tokom današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Osvrnuo se na činjenicu da je na sjednici Vlada Federacije BiH iz parlamentarne procedure povukla zakon o šumama.

– Naime, stiglo nam je na desetine amandmana i značajan broj reakcija strukovnih udruženja. Na kraju je resorno radno tijelo sa ministrom zaključilo da bi bilo dobro da se pokuša usaglasiti rješenja s amandmanima. Nadam se da će se ako ne na sljedećoj sjednici, onda u novembru razmatrati zakon o šumama – konstatirao je Zaimović.

Također, na današnjoj sjednici nije usvojen prijedlog Kluba SDP-a BiH da se razmatra informacija o gradnji Bloka 7.

– Tu informaciju smo dobili prije tri, četiri mjeseca i odmah smo je uputili svim zastupnicima. Zvanično nismo dobili zahtjev da je razmatramo od same Vlade FBiH niti da odlučujemo o bilo kakvim zaključcima vezano za tu problematiku. Kolegij Predstavničkog doma je razmatrao zahtjev zastupnika SDP-a Irfana Čengića da se informacija uvrsti u dnevni red, te zaključio da ta informacija ustvari nema prijedloge rješenja kada je u pitanju gradnja Bloka 7 jer u Parlamentu nemamo eksperte koji bi trebali da nađu prijedloge rješenja – istakao je Zaimović.

Izvor: Vijesti.ba / FENA

Related posts