“Kralj autobusa” iz BiH kupuje njemačkog konkurenta

Posrnulog njemačkog autobusnog giganta Deutsche Touring sa sjedištem u Eschbornu kupuje grupacija Globtour Međugorje u vlasništvu hercegovačke porodice Zelenika, unutar kojeg djeluje i zagrebački Croatia bus.

Rajko Zelenika, predsjednik Uprave Croatia busa i Globtoura Međugorje, za hrvatski tportal je potvrdio da je u toku proces preuzimanja koji bi trebao biti dovršen do početka septembra.

Kako pišu njemački mediji, firma je prije nekoliko mjeseci završila u stečaju, a stečajni upravitelj Miguel Grosser obznanio je kako je s gledišta firme i vjerovnika ovo najbolje moguće rješenje te da Croatia bus/Globtour Međugorje nastavlja s poslovanjem i zadržavanjem 92 radnika u Njemačkoj.

Firma će, piše Frankfurter Allgemeine Zeitung, nastaviti poslovanje u Njemačkoj te preuzeti dvije poslovnice u Hrvatskoj i Srbiji, dok se za češki dio posrnule firme još traži rješenje, a pregovori s investitorima traju.

Raskinuli 20 ugovora

– Da, u toku je proces preuzimanja njemačkog autobusnog prijevoznika koji bi trebao biti dovršen 1. septembra, potvrdio je tportalu Rajko Zelenika, predsjednik Uprave Croatia busa/Globtoura Međugorje.

Na upit o vrijednosti same akvizicije odgovara da su „iznosi relativni jer podrazumijevaju direktno plaćeni iznos, iznos za sada izgubljen u stečajnoj masi te štetu od diskontinuiteta snažne zastupljenosti na njemačkom tržištu“, ali da je u svakom slučaju riječ o više miliona eura.

Prema podacima koje je, pak, njemačkim medijima iznio stečajni upravitelj Grosser, Deutsche Touring je u posljednja četiri mjeseca raskinuo 20 ugovora o radu pa je ostalo 92 zaposlenih, od kojih je 30 u sjedištu firme u Eschbornu, a drugi u 11 podružnica u Njemačkoj te na autobuskim stanicama u Stuttgartu i Hannoveru.

U tri međunarodne poslovnice još je 112 zaposlenih. Prema njegovim podacima, u četiri posljednja mjeseca prodali su 172.000 karata.

Nijemci su sjedište kompanije preselili u Eschborn prije tri godine, a do tada je bilo smješteno u Rebstocku u Frankfurtu. Sve do 2005. godine, pišu, pripadali su njemačkoj državnoj željeznici, Deutsche Bahnu. Deutsch Touring je 2014. prevezao 1,8 miliona putnika.

– Svakako je Touringova prodaja mnogostruko veća od naše jer je riječ o najstarijoj njemačkoj autobusnoj kompaniji koja iduće godine slavi 70 godina postojanja. I Njemačka kao država s preko 80 miliona stanovnika, s prilično centralnim evropskim geografskim položajem, čini višestruko veće tržište autobusnog prijevoza, karata, putnika, linijskih i inih povezanosti, ističe Zelenika.

Posrnula njemačka kompanija s hrvatskom kompanijom sarađuje, navodi se, posljednja tri desetljeća, što uključuje zajedničke linije. Nakon preuzimanja 1. septembra mreža se planira proširiti i povezati Njemačku s Albanijom i Crnom Gorom.

Veoma jaka konkurencija

– Globtour s Touringom čvrsto sarađuje već tri desetljeća, a Croatia bus, koji smo preuzeli 2013. godine, već oko 50 godina sarađuje s istim njemačkim partnerom te u cilju očuvanja zastupljenosti naših interesa na tom vrlo zahtjevnom, ali i punom konkurencije njemačkom tržištu, odlučili smo se na taj potez. O našim aktivnostima, koje su u toku i dogodile bi se i da nije došlo do stečaja, uskoro će se moći doznati i pomoću naših web novosti, odnosno u našim trgovinama, u kojima se mogu kupiti karte, a odnose se na pokretanje linija iz Njemačke za Crnu Goru, Albaniju, Kosovo, Makedoniju i Srbiju, potvrđuje i najavljuje Zelenika.

Nijemci iznose kako je Deutsch Touring osnovan 1948. godine. Pišu i kako je Croatia bus osnovan 1990. te da je član Globtour grupe, najaktivnije na prostoru jugoistočne Evrope. Na službenim stranicama Croatia busa navodi se još kako im je osnovna djelatnost prijevoz putnika u domaćem i međunarodnom prometu s autobusnim linijama koje povezuju sve regije u Hrvatskoj, ali i Hrvatsku s Njemačkom, Austrijom, Švicarskom, BiH, Italijom, Slovenijom, Crnom Gorom, Švedskom, Norveškom, Danskom i Srbijom.

U voznom parku broje preko stotinu autobusa marke Volvo. Do 2014. zvali su se Panoramabus, kada mijenjaju ime u aktuelni Croatia bus.

Globtour Međugorje pak ima sjedište u Međugorju. Godinama su se, stoji im na službenim stranicama, razvijali u dva osnovna pravca: cestovni putnički prijevoz i turizam, a 2002. godine iz Globtoura izdvojena je G-tour, firma koja se bavi turizmom. U navedenoj grupaciji zaposleno je više od 400 ljudi i raspolažu s više od 160 autobusa koji godišnje prevale više od 15 miliona kilometara.

Poduzetnička porodica Zelenika, koja dolazi iz Širokog Brijega, javnosti je manje poznata iako su već dugo prisutni na prijevozničkoj sceni. Biznis su pokrenuli braća Ivan i Rajko Zelenika još prije 1990-ih, prenosi Biznisinfo.ba.

Related posts