Verstappen slavio u potpunoj ludnici u Australiji, utrka prekidana tri puta

Nizozemski vozač Max Verstappen pobjednik je utrke za Veliku nagradu Australije koja je prekidana u tri navrata i koja je okončana na potpuno nevjerovatan način.

Već na startu utrke vozači Mercedesa George Russell i Lewis Hamilton zaobišli su Verstappena, ali utrka je prekinuta u osmom krugu nakon incidenta u kome je Albon izletio sa staze.

Nakon crvene zastave i novog starta poslije 20 minuta, Hamilton je zadržao prvo mjesto, dok je Russel pao na osmu poziciju nakon što je prethodno otišao u boks, a zatim je i odustao nakon što mu se zapalio bolid u 19. krugu.

U 12. krugu desiio se ključni trenutak. Verstappen je zaobišao Hamiltona, te je sigurnom vožnjom održavao veliku prednost sve do četiri kruga prije kraja kada je zbog izlijetanja Kevina Magnussena ponovo označena crvena zastava i utrka je prekinuta.

Očekivala se sprint završnica i start iz mjesta, ali umjesto otvorene utrke dobili smo nekoliko sudara i izlijetanja van staze, uključujući Fernanda Alonsa u Aston Martinu koji je do tada bio na trećem mjestu.

Utrka je prekinuta po treći put, ali s obzirom da se ušlo u posljednji krug, Verstappen je došao do pobjede ispred Hamiltona, a zatim je donesena odluka da se utrka resetuje, što je u konačnici vratilo Alonsa na treće mjesto.

Carlos Sainz (Ferrari) je bio četvrti, a njegov timski kolega Charles Leclerc je ispao još u prvom krugu i bilo je to njegovo drugo odustajanje u prve tri utrke.

Treba napomenuti da se nakon svega očekuje verifikovanje zvaničnih rezultata, ali ono što je sigurno je da je Verstappen pobijedio.

Izvor: Klix.ba

Related posts