Panika u Dodikovim redovima: "Ako RS-u uzmu imovinu to je samo uvod, Schmidt ima moju podršku..."

To je crvena linija, jer sutra će to biti rijeke, vode, javne zdravstvene ustanove… To je uvod za centralizaciju BiH i da se RS razvlasti, kazao je Banjac

Darko Banjac, predsjednik NPS-a, koalicionog partnera Dodikovog SNSD-a, komentarišući špekulacije o mogućem nametanju Zakona o imovini BiH, kaže da u tom slučaju Republika Srpska može da povuče samo jedan potez, a to je odluka Narodne skupštine o samostalnosti.

– Mnogi ne žele da razumiju da je BiH državna zajednica i da svoju državnost crpi iz entiteta. Da nema entiteta, ne bi postojala ni državna zajednica BiH. Po Dejtonu je jasno definisano da imovina pripada entitetima. Zato je to crvena linija, jer ako Srpskoj uzmu imovinu to je samo uvod. Sutra će to biti rijeke, vode, javne zdravstvene ustanove… To je uvod za centralizaciju BiH i da se Srpska razvlasti, kazao je Banjac za ATV.

Banjac tvrdi da visoki predstavnik Christian Schmidt tako nešto i ne može donijeti, ali može da pokuša što bi značilo da RS ima samo jednu opciju.

– Nisu mi jasni političari koji dolaze iz inostranstva i pokušavaju da izbace Republiku Srpsku iz BiH. Evo mi se nećemo buniti, neka izbace Republiku Srpsku iz BiH. Svi govore da tražimo samostalnost, ali ne. Mi se borimo za Dejtonski sporazum. Imovina je crvena linija koju ne možemo da pređemo. Ako oni to pokušaju da urade, onda Republika Srpska ne može da ostane u državnoj zajednici BiH, kaže Banjac.

– Ako je Schmitd došao da dokrajči BiH i da Republika Srpska bude samostalna, onda ima moju podršku. Ali gospodin Schmidt je političar koji očigledno nije uspio u Njemačkoj. Onda je došao i prihvatio da ga dio međunarodne zajednice prozove visokim predstavnikom, a nije izabran u skladu sa Dejtonskim sporazumom, odnosno nije ga izabrao Savjet bezbjednosti. To govori o ozbiljnosti Schmidta kao političara, kazao je Banjac.

Banjac je, podsjećamo, nedavno s delegacojiom iz RS-a koju je predvodio Nenad Stevandić boravio u Rusiji, te je zastupnike ruske Dume pozdravio s tri prsta.

A nakon toga se fotografirao s Putinovim prijateljem „Hirurgom“, vođom zloglasnih „Noćnih vukova“.

Izvor: Oslobođenje

Related posts