USK: Elektroprijenos slabo ulaže u obnovu električne mreže

Posljednje snježne padavine uzrokovale su brojne teškoće u isporuci električne energije, širom USK.

Nema egzaktnih podataka, koji su dostupni javnosti, koliko se zapravo ulaže u visoko i nisko naponsku mrežu na području našeg kantona. Što se tiče iskustva građana ona su različita ali uglavnom svi imaju razumijevanja za prekide u isporuci električne energije tokom zime. Ali ne i za one u ostatku godine.

Na službenoj stranici Elektroprivreda BIH nema podataka za 2017 . godinu, a oni iz 2016. godine, govore o više od milijardu maraka prihoda. Od tog 95 miliona bila su investicijska ulaganja iako je planirano 30 % više od ove sume. Za poslovnu jedinicu Elektrodistribucije Bihać zna se da je te godine imala prihod od 70 miliona maraka ali i ne koliko je uloženo u razvoj mreže na ovom području. Zbog čestih prekida u isporuci ovu kompaniju prozivaju i ovdašnji političari uz ocjenu da su ulaganja nedovoljna.

Što se tiče visokonaponske mreže USK koja je ingerenciji poduzeća Elektroprijenosa BIH, puno je toga urađeno u posljednje 3 godine. Ulagalo se mrežu kako bi isporuka tekla nesmetano. Od nove transformatorske stanice Bužim do postavljanja optičkog kabla na dalekovodima Cazin 1 i 2.

Planovi su da se i u ovoj godini obnovi mreža i na terenskim jedinicima Bosanski Petrovac, Ključ i Velika Kladuša, čime bi ovaj sistem i dalje funkcionirao bez problema ističu u Elektroprijenosu. Do tih većeg ulaganja koji ponajprije očekuju građani ostaće problemi koji posebno eskaliraju prilikom vremenskih nepogoda.

rtvusk.ba

Related posts