U Bihaću obilježen Dan logoraša

Povodom, 9. maja, Dana logoraša Bosne i Hercegovine, danas je u bihaćkoj mjesnoj zajednici Ripač, obilježena godišnjica hapšenja, zatvaranja i mučenja Bošnjaka sa područja općine Bihać.

Ruševine nekadašnje kasarne JNA u selu Račić i mjesto nekadašnje tvornice IMT u Ripču i danas svjedoče bolnu istinu o svirepim zločinima nad mještanima Ljutočke doline i Ripča, koje su predstavnici kantonalnih vlasti, boračkih i logoraških udruženja obišli s ciljem prisjećanja na zločine i skretanja pažnje na težak život preživjelih logoraša, javlja Anadolu Agency.

-Ovi dani su prilika koju mi moramo iskoristiti da govorimo istinu, a ona je bolna i svjedoči da je u BiH postojalo 657 logora kroz koje je prošlo 200.000 ljudi, od čega je njih 30.000 ubijeno, a od posljedica mučenja mnogi preživjeli su kasnije umrli. To je istina, i mi u pričanju istine moramo biti uporniji od ovih drugih koji pokušavaju svojim upornim plasiranjem laži izjednačiti agresora i žrtvu u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu – istakao je Hadis Jusić, savjetnik premijera USK Huseina Rošića.

Da je logoraška populacija zaboravljena i nevidljiva, u prilog govori činjenica da i 23 godine od agresije na BiH nisu uspjeli da ostvare svoja prava.

Logoraši su istakli kako još uvijek nisu procesuirani oni koji su organizovali i izvršili strahovite zločine na prostorima BiH.

-Prvi put zakon o logorašima u parlamentarnoj proceduri našao se još 2014. godine. Mi smo tražili način kako da to ponovo učinimo i uradili smo prijedlog zakona zajedno sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice i komisijom koja je u te svrhe osnovana, izradili nacrt zakona i sada je samo stvar ministarstva da to pusti u proceduru. Trebalo je to već do sad biti upućeno, iskreno se nadam da će se to desiti uskoro. Kada su u pitanju tužbe za naknadu materijalne štete, to je nešto sa čime se mučimo još od 2008. godine. Naišli smo na četiri različita stava Ustavnog suda BiH, čiji je zadnji stav da je to zastarijelo – kazao je Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH.

Muharem Beganović jedan je od logoraša i žrtava zločina. Bio je u tri logora da bi 03. 11. 1992. godine konačno bio razmijenjen.

-Sjećam se jedne grupe iz Bosanske Krupe, među kojima su bili profesor Šepić kojega sam lično vidio da mu je uho odsječeno. Bilo je svačega, ali najviše smo izgladnjivani i isljeđivani. Dosta je bilo i djece iz Sanskog Mosta, Biljana i iz drugih sela iz okoline Sanskog Mosta. Kada smo prešli na teritorij Republike Hrvatske, proveli smo neko vrijeme na liječenju, jer smo imali strašne posljedice – kazao je Beganović.

Hilmo Kozlica je također jedan od svjedoka zločina koji su počinjeni u logorima koji su se nalazili u takozvanoj srpskoj općini Bihać.

-Ovaj logor na području Račića nalazio se par kilometara od Ripča i bio je lociran u tadašnjoj kasarani JNA. U ovom logoru su izvršeni strahoviti zločini, čemu svjedoče preživjeli logoraši koji su gledali ljude kako su bivali masakrirani, otkidani im dijelovi tijela i ležali su u jednoj prostoriji u lokvama krvi. Imamo ožiljke na tijelu i u duši, ali, hvala Bogu, ostali smo živi i danas možemo pričati o strahotama koje ne želimo nikome više da se dese – istako je Kozlica.

Related posts