Trump će povući SAD iz NATO-a ako pobijedi na izborima, upozorio njegov bivši savjetnik

John Bolton, Trumpov bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost, smatra da bi bivši predsjednik SAD-a, ako pobijedi na izborima, pokušao povući Ameriku iz NATO-a.

Dok američki saveznici razmišljaju o kontroverznim komentarima Donalda Trumpa koji ohrabruju Rusiju da napadne evropske saveznike ako ne ispune ciljeve doprinosa budžetu NATO-a, više bivših Trumpovih savjetnika upozorava u nadolazećoj knjizi Johna Boltona da će bivši predsjednik tražiti službeno povlačenje SAD-a iz NATO saveza ako osvoji drugi mandat.

U “Povratku velikih sila”, koji će biti objavljen 12. marta, bivši visoki američki dužnosnik, koji je služio iu Trumpovoj i Bidenovoj administraciji, rekao je da ako Trump porazi predsjednika Joea Bidena u novembru “SAD će izaći iz NATO-a.”

“NATO bi bio u stvarnoj opasnosti. Mislim da bi pokušao izaći”, rekao je Bolton, prenosi CNN.

Trumpovo omalovažavanje američkih sigurnosnih obaveza proteže se i na njihove uzajamne odrambene sporazume s Južnom Korejom i Japanom, rekao je penzionisani general John Kelly, koji je služio kao Trumpov šef osoblja Bijele kuće.

“Poenta je u tome da on nije vidio apsolutno nikakvu svrhu u NATO-u. Bio je jednostavno protiv toga da ima trupe u Južnoj Koreji, opet, snage odvraćanja, ili da ima trupe u Japanu, snage odvraćanja”, rekao je Kelly u novoj Boltonovoj knjizi.

“Mislio je da je (Vladimir) Putin dobar tip i da je Kim (Jong Un) bio dobar tip da smo stjerali Sjevernu Koreju u kut. Njemu je to bilo kao da podstičemo te tipove. ‘Da nemamo NATO, onda Putin ne bi radio ove stvari.'”, prisjetio se Kelly.

Visoki članovi administracije koji su govorili u knjizi također su opisali kako je Trump bio blizu povlačenja SAD-a iz saveza, koji je ključni temelj zapadne sigurnosti protiv Rusije, u svom prvom mandatu i upozorio da će vjerojatno ići dalje u drugi.

“Čini se da su demokrati i hvatači medijskih bisera zaboravili da smo imali četiri godine mira i prosperiteta pod predsjednikom Trumpom, ali Evropa je vidjela smrt i uništenje pod Obamom-Bidenom, a sada još više smrti i uništenja pod Bidenom”, rekao je glasnogovornik Trumpove kampanje Jason Miller CNN.

“Predsjednik Trump natjerao je naše saveznike da povećaju svoju potrošnju u NATO-u zahtijevajući da plate, ali Joe Biden se vratio dopustivši im da iskoriste američke porezne obveznike. Kad ne plaćate troškove odbrane, ne možete se iznenaditi što dobivate više rata.”

U “Povratku velikih sila”, više savjetnika detaljno prepričava kako je Trump zamalo uklonio SAD iz NATO-a na samitu 2018. u Briselu.

“Uvijek je drečao, buncao i skakao gore-dolje, a često bi se vrtio u smislu: ‘Pa, ja sam pametniji od njih’, i sve to”, rekao je Kelly, opisujući Trumpov način razmišljanja u Briselu. Kelly je rekao da je Trumpu pokušao objasniti važnost NATO-a na način za koji je vjerovao da bi ga predsjednik razumio. Kellyjev pristup uključivao je kombinaciju objašnjavanja onoga što je zapravo moguće i onoga što bi ga moglo učiniti lošim. U slučaju istupanja iz NATO-a Kelly je Trumpu pokušao poručiti da vrijedi i jedno i drugo.

Bivši visoki američki dužnosnik rekao je da je Trump tadašnjem predsjedniku Zajedničkog štaba generalu Marku Milleyu i tadašnjem ministru odbrane Marku Esperu izdao naredbe da se SAD povuče iz NATO-a.

Uprkos žestokom protivljenju tom potezu, smatrali su predsjednikovu uputu “zakonitom naredbom” i izradili su planove za izvršenje povlačenja.

Bolton se s iskrenim strahom prisjeća samita iz 2018.

“Iskreno, bilo je zastrašujuće jer nismo znali što će učiniti do posljednjeg trenutka. I mislim, mislim da je gotovo rekao da će izaći iz NATO-a, a onda se povukao”, rekao je Bolton.

Izvor: Klix.ba

Related posts