Tajne ljepote Italijanki: Hedonizam kao životni stil

Italijanke su poznate po fatalnoj ljepoti kojoj i najkritičniji teško pronalaze zamjerku. Iako zvuči neobično, najvažnije pravilo kojim se vode kada je riječ o izgledu je jednostavnost.

Vole da uživaju u životu i razmaze sebe, a isto preporučuju i drugim ženama. Stoga su rado otkrile tajne svoje ljepote.

Maslinovo ulje

Jedna od najslavnijih i najljepših Italijanki svih vremena, glumica Sofija Loren bila je poznata po tome da se maslinovim uljem mazala po cijelom tijelu. Italijanke vole maslinovo ulje stavljati i na vrhove kose nakon duge, tople kupke, koje kosi daje poseban sjaj. Maslinovo ulje ima i ljekovita svojstva.

Bez stresa

Ove žene smatraju stres neprijateljem ljepote broj 1, te su uvjerene da zbog prevelike količine stresa svi izgledamo starije i umornije. Znati se opustiti i odmarati vrlina je u italijanskoj kulturi. A najdraži način rješavanja od stresa im je čaša vina svako veče.

Glatka koža

Italijanke vole glatku, mekanu kožu i najveći dio svakodnevne rutine uljepšavanja posvećuju hidrataciji. Umasiravanje maslaca za tijelo od glave do pete im je ritual kojim koži daju vlagu, a istovremeno se tako i opuštaju. Posebnu pažnju posvećuju stopalima.

Ne plaše se sunca

One su svjesne da će se bore kadtad pojaviti pa neka barem onda nastanu zbog uživanja na suncu. Ipak, to samo vrijedi za pravo sunce, ne za solarijume, a kožu uvijek zaštite kremama s visokim faktorom.

Umjerena šminka

Italijanke vole da koriste boju za naglašavanje ljepote, bilo da je riječ o noktima ili usnama. Ali, kod korištenja boja ključna je umjerenost kao i kod šminkanja uopšte. To najbolje potvrđuje glumica Monika Beluči, koja je iz godine u godinu sve ljepša.

Bez dijeta

One imaju opušten pristup hrani i konzumiraju sve što žele: hljeb, tjesteninu, sladoled, vino… Trik je u tome da jedu jednostavne i cjelovite namirnice te stavljaju manje preliva i umaka. I ono najvažnije porcije su im male.

Piling od kafe

Za piling kože tijela naprave mješavinu samljevenih zrna kafe i kokosovog ulja, a posebnu pažnju posvete području bedara. Kafa zateže kožu te odstranjuje mrtve ćelije, dok kokosovo ulje hidratizira kožu. Tvrde da ovaj piling uklanja i celulit i strije.

Čokolada

Jedna od najvećih tajni ljepote Italijanki je uživanje u tamnoj čokoladi. Naime, komadić ove čokolade trenutno povećava nivo hormona sreće endorfina i serotonina u mozgu. Kad je žena srećna više se smije, a osmijeh je čini ljepšom.

/nezavisne.com

Related posts