Kako podići hemoglobin?

Jedan od najvažnijih proteina u organizmu je hemoglobin, odgovoran za prenos kisika crvenim krvnim zrncima. Ključna uloga mu je prenos ugljičnog dioksida od tkiva do pluća. Niski hemoglobin je najčešće znak anemije do koje dolazi zbog nedostatka folne kiseline, nakon obilnog krvarenja, nedostatka željeza ili vitamina B12. Isto tako, manjak hemoglobina može biti posljedica razvoja raka, bolesti bubrega ili zbog zadržavanja vode u tijelu, a zna se javiti i kod osoba koje su duže vrijeme primale infuziju. U narodnoj medicini postoji nekoliko recepata koji mogu riješiti problem nedostatka hemoglobina.

Kako bi se količina proteina u krvi dovela u red, potrebno je u svakodnevni jelovnik unijeti promjene. Potrebno je uvesti namirnice kao što su: riba, sojini proizvodi, peršun, grah, sjemenke, crveno meso, sušeno voće, bijeli i crveni luk, vlasac, zeleni grašak i korijander.

Isto tako, hrana koja je bogata vitaminom C potiče apsorpciju željeza, zbog čega se savjetuje uz svaki obrok popiti svježe cijeđenu naranču kako bi se nizak hemoglobin popravio. Integralne žitarice su dobar izvor željeza, no sadrže i materije koje mogu otežati njegovu apsorpciju, zbog čega ih je potrebno jesti istovremeno s namirnicama koje su bogate željezom.

U jelovnik obavezno treba uvrstiti namirnice koje sadrže bakar, poput plodova mora, žumanjka, marelice, sušene smokve, sira, integralnih žitarica, zelenog povrća i trešanja. Pazite na životne navike i tako ćete se zaštititi od mnogih bolesti. Potrebno je paziti da prehrana bude raznovrsna i da se dovoljno krećete.

Simptomi niskog hemoglobina su: umor, nedostatak energije za vrijeme uobičajenih aktivnosti, bolest desni, ubrzan rad srca za vrijeme fizičkog napora, kratak dah, upala kože… Nizak hemoglobin može biti povezan s nekim bolestima, a tada tijelo ne može proizvesti dovoljno krvnih zrnaca. Kod većine slučajeva nedostatak proteina je na nešto nižem nivou od normalnih vrijednosti, zbog čega se ne smatra bolešću niti nekim opasnim stanjem. Manjak proteina u krvi najčešće uzrokuje neadekvatna prehrana, što znači da se u organizam ne unosi dovoljno namirnica koje sadrže dovoljne količine željeza.

/oslobodjenje.ba

Related posts