Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Atifa Dudakovića

Sud Bosne i Hercegovine u potpunosti je potvrdio optužnicu protiv Atifa Dudakovića i drugih, potvrđeno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

“Postupajući tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine obaviješten je od Suda BiH da je optužnica potvrđena u cijelosti, te da je naredno ročište u predmetu zakazano za 31. oktobra ove godine”, kažu iz Tužilaštva BiH.

Podsjećamo, optužene se tereti za zločine protiv čovječnosti koji obuhvataju ubistva više od 300 osoba, progone i zlostavljanja civila i ratnih zarobljenika, kao i uništenja 38 pravoslavnih hramova, crkava i vjerskih objekata.

Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Dudakovića i još 16 pripadnika i zapovjednika 5. korpusa Armije RBiH koje se tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području općina Bihać i Cazin.

Tijela jednog dijela žrtava pronađena su nakon rata i ekshumirana iz više pojedinačnih i masovnih grobnica, a za dijelom ubijenih se još uvijek traga.

Dio optužnice za Atifa Dudakovića se odnosi na ratne zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama NO AP Zapadna Bosna, za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini, na području općina Bihać i Cazin.

Tužilaštvo će navode optužbe dokazivati pozivanjem 447 svjedoka i 6 stručnih vještaka te prilaganjem više od 1.100 dokaznih materijala.

Related posts