Stravična ubistva Bosanaca u dijaspori: Među ubijenima i dva Krajišnika

Doživotni zatvot ovih je dana Sud u Londinu izrekao Džejmiju Simonsu ubici mladog bh. dizajnera Samira Draganovića (23) porijeklom iz Ključa. Hladnokrvni ubica, koji se vadio na pijanstvo, nesretnog mladića je 5. novembra prošle godine na željezničkoj stanici u Kentu, mačetom izbo 40 puta.

Stravična sudbina mladog Draganovića, nažalost jedan je od niza slučajeva u kojima su se Bosanci, koji su napustili našu zemlju u potrazi za boljim životom, završili kao žrtve monstruoznih ubica. Tragične sudbine bh. državljana duboko pogađaju njihove najmilije, ali i njihovu rodbinu i prijatelje u našoj zemlji.

Direktni izvršilac

U potrazi za boljim životom sa suprugom je otišao i Enis Mrvoljak (48) iz Maglaja, koji je 18. oktobra prošle godine ubijen u pucnjavi u Sjedinjenim Američkim Državama. Mrvoljaka i još dvojicu radnika usmrtio je njihov kolega iz kompanije u Edžvudu (Edgewood).

Mrvoljak je ukopan na mezarju Potkujnica kod Maglaja. Enis i supruga Ramiza prije 16 godina otišli su u SAD. Ramiza se vratila nakon deset godina, a Enis je ostao. Dolazio je redovno na godišnji odmor u Bosnu i Hercegovinu, a i Ramiza je često išla kod njega. Prije nego što će biti ubijen, Enis se dogovarao sa suprugom da se i on trajno vrati u BiH.

Bosansku zajednicu u američkom gradu Sent Luisu 2014. godine potreslo je ubistvo Zemira Begića (32), porijeklom iz sela Tržac, kod Cazina, koji je brutalno ubijen čekićem braneći svoju suprugu Arijanu. Darijan Džoner (Darrian Johner) (19) iz Sent Luisa nedavno je priznao da je, s trojicom saučesnika, učestvovao u ubistvu Begića.

Nakon ubistva koje je izazvalo revolt Bosanaca u Sent Luisu, uhapšena su četvorica tinejdžera, a u međuvremenu je saučesnik Fabijan Lunc (Fabiano Luts), i to kao direktni izvršilac, osuđen na 25 godina zatvora. Osim njih dvojice, zbog ubistva Begića uhapšeni su i Trevis Kid (Travis Kidd) i Robert Mičel (Robert Mitchell), koji su u vrijeme zločina imali 17 godina.

Napad nožem

U švedskom Malmeu 2015. godine ubijen je 30-godišnji Elvis Selimotić, koji je bio napadnut nožem nakon što je opomenuo nepoznate mladiće da prestanu praviti nered ispred trgovine slatkiša.

Uviđaj u Edžvudu

Bosanca Aljošu Memovića (29), zvanog Al, u maju 2016. godine upucala je bivša djevojka, Veronika Erin Steli (Staley, 34), ispred teretane „One2One“ u američkom Hjustonu. Ubistvo se dogodilo usred dana kada je Memović, prema prethodnom dogovoru, izašao ispred teretane da se nađe s Veronikom, koja ga je ubrzo usmrtila hicima iz pištolja. Memović, inače bivši bolničar, posljednjih godinu dana radio je u kompaniji “TelePacific Communications”.

Likvidacija supružnika iz Teočaka

Egipatska policija u februaru 2014. godine pronašla je tijela dvoje švicarskih državljana ubijenih i zakopanih u vrtu njihove kuće u ljetovalištu Hurgada na Crvenom moru. Utvrđeno je da je Fahrudina (64) i Sejidu Muratović (58) iz Teočaka ubio čuvar njihove kuće uz pomoć dva prijatelja, kako bi opljačkao njihovu imovinu. Dvije sedmice kasnije ukopani su u rodnom Teočaku. Imali su švicarsko državljanstvo.

Sukob ispred kafića u Beču

Dvadesetšestogodišnji državljanin BiH Igor Z. ubijen je u aprilu prošle godine ispred bečkog kafića „Blanco“. Mladić je preminuo na mjestu zločina, a za njegovo ubistvo osumnjičen je Škezen D. (28), koji ga je usmrtio hicima iz pištolja. Osumnjičeni muškarac s Kosova navodno je petnaest minuta kasnije sam došao u policijsku stanicu i priznao zločin. Škezen D., koji je radio kao izbacivač u jednom bečkom klubu, kazao je da ga je ubijeni udario pesnicom te da je pištolj opalio kada ga je pokušao njime udariti.

avaz.ba

Related posts