Služba za poslove sa strancima BiH: Od Trebinja do Bihaća akcija uzimanja biometrijskih podataka migranata

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić rekao je da svih 16 terenskih centara od Trebinja do Bihaća sada ima mogućnost uzimanja biometrijskih podataka migranata, tako da se više ne može daseti da jedno lice daje različite podatke o sebi.

“Dok nije uspostavljena ta baza podataka, događalo se da, na primjer, jedan migrant uđe u Trebinju i predstavi se da je iz Pakistana, kada stigne do Sarajeva registruje se kao lice iz Avganistana, a kada stigne do Bihaća ili ga uhvate inspektori za strance, dešavalo bi se da imamo slučaj `jednog lica u tri lica`”, rekao je Ujić za “Večernji list”, izdanje za BiH.

On je naveo da kapaciteti za prihvat migranata kojima BiH trenutno raspolaže nisu dovoljni, te da je trenutno u funkciji jedan migracioni centar sa 100 mjesta, azilantski centar u Delijašu koji raspolaže sa 150 mjesta, u kojem su trenutno u toku radovi na proširenju kapaciteta na 200 mjesta, i centar u Salakovcu sa kapacitetom od 296 mjesta.

Ujić je dodao da će u narednih desetak dana u funkciju biti stavljena i kasarna u Hadžićima, tako da će, izuzimajući Salakovac, navedeni centri biti dovoljni kada je riječ o Kantonu Sarajevo.

On je naveo da se u Bihaću trenutno nalazi oko 300 ilegalnih migranata, te da Đački dom u kojem su smješteni zadovoljava osnovne uslove za smještaj.

Prema Ujićevim riječima, situacija sa migrantima se mijenja iz dana u dan, tako da sada vlada veliki pritisak ne Veliku Kladušu jer se taj grad nalazi na samoj granici sa Hrvatskom, pa migranti na svaki način pokušavaju da pređu granicu.

“Do sada se to događalo tokom noći, a u posljednje vrijeme pokušaji prelaska dešavaju se i tokom dana”, naglasio je Ujić.

On je naveo da Vlada Švajcarske finansijski pomaže jedan projekat koji će Službi za poslove sa strancima omogućiti da budu povezani sa svim ugostiteljskim objektima u BiH, te da će do kraja godine biti kompletirana baza podataka.

“Inspektor za poslove sa strancime će jednim klikom na bilo koji objekat znati koliko stranaca boravi, jesu li prijavljeni i koliko će boraviti u BiH. Na taj način lakše ćemo pratiti njihovo kretanje, posebno onih koji dolaze iz zemalja visokog rizika”, pojasnio je Ujić.

On je naveo da su iz razgovora sa migrantima saznali da prevoz iz Srbije preko rijeke Drine po osobi košta od 150 do 200 evra.

Related posts