Sanski Most: Drevno groblje iznad Starog Mejdana zapušteno

Požar koji je prošle godine zahvatio gusto šumsko područje iznad Starog Majdana, varošice udaljene petnaestak kilometara od Sanskog Mosta, otkrio je drevno groblje, ali je ono i poslije toga ostalo zapušteno. Ovaj lokalitet je godinama napušten i neodržavan, te zarastao u gustu šumu, koja je skrivala stare hrišćanske nadgrobne spomenike ukrašene neobičnim i bogatim ornamentima. Malo ko od današnjih mještana Starog Majdana može da odgovori na pitanje kada je groblje prestalo da se koristi, a o njemu postoji mnogo priča i legendi.

Većina natpisa na kamenim krstovima uklesana je starom ćirilicom, koja je korištena mnogo prije reforme ovog pisma, što svjedoči o njihovoj starosti. Mogli smo uočiti da je požar nagorio i trajno oštetio neke od spomenika, koji su mahom isklesani od bihacita, kvalitetnog kamena koji se može pronaći u ovdašnjim majdanima. Na jednom od očuvanih krstova uklesano je ime Mihajla Ljuboje, pravoslavnog sveštenika koji je živio i radio u Starom Majdanu tokom 19. vijeka, a podaci o njemu se mogu pronaći u istorijskim knjigama.

Zanimljivo je kako se na ovom mjestu nalaze i neobični kameni monoliti i očigledno je kako se radi o djelu ljudskih ruku. Prema riječima slikara Edina Hasanića, zaljubljenika u prošlost rodnog mjesta, u široj okolici Starog Majdana može se pronaći nekolicina neobičnih spomenika. “Nepoznata je njihova svrha i simbolika, niti iko zna čemu su služili. Mnogi još stoje uspravno, ali je veliki broj srušen zubom vremena ili su ih pojedinci jednostavno izvadili i iskoristili za sopstvene potrebe”, kaže Hasanić. O neobičnom pronalasku Hasanić je obavijestio Envera Alagića, Majdanca i profesora arheologije na jednom univerzitetu u SAD. On smatra kako se radi o kamenim strukturama čija bi starost mogla iznositi i nekoliko hiljada godina.

Prema njegovom mišljenju, kameni monoliti bi mogli biti zaostavština nomadskih naroda koji su u dalekoj prošlosti krstarili ovim podnebljima. On smatra kako su vremenom nekadašnji žitelji ovih prostora oko njih formirali groblje. Ističe kako se slični kameni artefakti mogu pronaći i u drugim dijelovima BiH, ali njihovo značenje i simbolika ni do danas nisu objašnjeni. Inače, Stari Majdan i njegova okolica kriju tragove drevnih ljudskih civilizacija koje su nastanjivale ovo područje, a pronađeni predmeti iz ilirskog, rimskog i srednjovjekovnog perioda danas krase vitrine brojnih muzeja. Međutim, i pored evidentnog arheološkog bogatstva, ovdje nikada nisu provedena ozbiljnija arheološka istraživanja. – pišu nezavisne.

Related posts