Poljoprivrednici najavili blokadu zgrade institucija BiH

Poljoprivrednici iz cijele BiH 25. februara blokiraće zgradu u kojoj se nalaze Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH ukoliko do 15. februara Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH ne uvede prelevmane na svinjsko i goveđe meso.

Ovo je zaključak koji su predstavnici entitetskih poljoprivrednih udruženja donijeli nakon današnje sjednice u Vogošći.

Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača u BiH, upozorio je da je korona virus ostavio velike posljedice na poljoprivredu, što su evropske zemlje iskoristile da višak proizvoda plasiraju na bh. tržište.

“Kupovna moć građana Evrope je pala i kupovna moć bh. građana je pala. Evropa višak proizvoda želi da progura negdje i našla je ovdje prostora. Tako daju juneće meso po četiri marke, svinjsko po dvije i po, a mlijeko po 80 feninga. Niskim cijenama oni su ubili našu proizvodnju”, kazao je Usorac.

Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, izjavio je da godinama traže zaštitu domaće proizvodnje i da je moguće zaustaviti uvoz i uvesti carine.

“Pandemija korona virusa nije otežala proizvodnju. Proizvodnja se povećava, ali je problem što je tržište manje. Kupovna moć građana pada, a država ništa ne čini da smanji uvoz”, istakao je Bićo.

Najavio je da je krajnji potez, ukoliko se vlasti ogluše o njihove zahtjeve, blokada granica.

Izvor: Vijesti.ba / NN

Related posts