Usvojeni koeficijenti za raspodjelu prihoda u prvom kvartalu ove godine

Upravni odbor Uprave za indirektno/neizravno oporezivanje (UO UINO) usvojio je danas Odluku o privremenim koeficijentima raspodjele sredstava sa Jedinstvenog računa za razdoblje januar – mart 2021. po kojoj Federaciji BiH pripada 62,51 posto, Republici Srpskoj 33,94 posto, te Brčko Distriktu BiH 55 posto.

Članovi UO UINO razmatrali su danas Nacrt zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) i zatraženo je od predlagatelja da pristigle primjedbe i sugestije uvrsti u tekst i dostavi za iduću sjednicu na izjašnjavanje.

Na današnjoj sjednici nije usvojen prijedlog Odluke o privremenoj raspodjeli 100 milijuna KM prihoda od cestarina za izgradnju autocesta i cesta jer nije bilo konsenzusa.

Na prijedlog Ministarstva financija RS trebalo je biti raspoređeno 100 milijuna prikupljenih sredstava koja su ostala na podračunu Jedinstvenog računa tako da Federaciji BiH pripada 59 posto ovog iznosa, Republici Srpskoj 39 posto, a Brčko Distriktu dva posto. 

S obzirom na to da već duže vrijeme ne postoji suglasnost među entitetskim vladama o ovoj raspodjeli, UO je danas usvojio zaključak da bude formirana radna skupina koja će uključiti sve aktere i ponuditi odluku o konačnoj raspodjeli prihoda od cestarine.

Prema podacima UINO BiH, na podračunu je do 19. januara 2021. prikupljeno 125.893.575,85 KM.

UO UINO danas je dao pozitivno mišljenje na izmjenu odluke o carinskoj tarifi kojom se oslobađa plaćanje carine na vakcinu protiv virusa Covid – 19.

UO je danas usvojio Odluku o oslobađanju od plaćanja cestarine za dizel goriva za 2021. kojom će biti obuhvaćeni rudnici, termoelektrane i željeznice u FBiH i RS.

Na sjednici je razmatrana  i Odluka o obilježavanju tečnih goriva kojom se postiže zaštita legalnih tokova na tržištu i osigurava bolja kvaliteta goriva. Nakon iznesenih primjedbi, UO je usvojio zaključak da se nakon korigiranja predloženog teksta odluka ponovno dostavi na izjašnjenje, saopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH. 

Related posts