Počela sjednica Predsjedništva SDP-a, Bijedić se obratio novinarima

Socijaldemokratska partija (SDP BiH) počela je sjednicu Predsjedništva na kojoj bi se trebalo razgovarati o mogućim postizbornim koalicijama i pripremama za sjednicu Glavnog odbora.

Sjednica Predsjedništva SDP-a dolazi nakon što BH blok nije uspio osigurati skupštinsku većinu u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu, te najava o mogućoj koaliciji SDP-SDA. U TK je SDP saopštio da ide u razgovore s PDA i SDA.

Predsjednik KO SDP Tuzla Enver Bijedić rekao je novinarima pred početak sjednice da bi bio presedan ako Glavni odbor SDP-a bude protiv eventualne koalicije sa SDA ili PDA, .

– Nemamo mi mogućnosti sa drugim partijama jer nema dovoljno ruku u Skupštini. Ukoliko Glavni odbor ne donese odluku da mi možemo sklapati tu vrstu koalicionog sporazuma, dogodit će se nešto što je neprimjereno u političkom smislu na svim prostorima, ne samo ovdje, a to je da pobjednička partija u Tuzlanskom kantonu ode u opoziciju – rekao je Bijedić uoči zasjedanja.

Poručio je da odluke Glavnog odbora, ma kakve bile, svi moraju poštovati.

– SDP BiH se nema namjeru izdvajati iz BH bloka te se nikakve odluke mimo tog bloka neće donositi. Krajem mjeseca lideri stranaka, koje čine BH blok održat će sastanak – najavio je Bijedić.

Generalni sekretar Socijaldemokratske partije (SDP) i zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH Irfan Čengić jučer je kazao novinarima da još uvijek nisu donijeli odluku o ulasku u vlast na federalnom i državnom nivou.

Dodao je da unutar SDP-a postoje o tome različita mišljenja, ali da nije donijeta definitivna odluka.

– Jedni smatraju da trebamo ostati opozicija, drugi da treba formirati vlast bez nacionalnih stranaka, a treći misle da treba ući u vlast i sa Strankom demokratske akcije i sa Hrvatskom demokratskom zajednicom – naveo je Čengić.

Izvor: vijesti.ba

Related posts