Porezna uprava FBiH pretražuje društvene mreže: Na udaru promet na crno

Kaže kako Porezna uprava može na početku doći do prihoda koji je ostvaren po određenom osnovu, utvrditi njegovo porijeklo te da li je taj prihod oporeziv ili nije.

“S druge strane svako onaj koji stvori određeni prihod dužan je podnijeti prijavu Poreznoj upravi. Mi u saradnji s poslovnim bankama i drugim institucijama dolazimo do određenih operativnih saznanja te prema njima poduzimamo određene aktivnosti”, pojasnio je Isović.

Kaže kako poreski tretman poslovanja na društvenim mrežama zavisi od toga od koga dolazi prihod, kako se naplaćuje te da li se na njega treba platiti samo 10 posto doprinosa za zdravstvo ili je potrebno i drugo.

“Pozivamo sve građane i porezne obveznike da sve prihode koji podliježu plaćanju poreza pravovremeno prijave Poreznoj upravi, jer je to za njih najsigurniji i najjeftiniji način poslovanja. Time su zaštićeni od bilo kakvih sankcija i zateznih kamata”, poručio je na kraju.

Kako saznajemo, Porezna uprava Federacije BiH će od građana, odnosno poreznih obveznika koji posluju preko društvenih mreža, tražiti prije svega da svoj posao registruju.

Izvor: klix.ba

Related posts