Orić: Nemam veze s "Askerima", pokušavaju "Srbsku čast" poistovjetiti s nevinom djecom

Naser Orić, ratni komandant odbrane Srebrenice, posljednih dana dovodi se u vezu s Udruženjem “Askeri”, mediji iz Republike Srpske i regiona su navodili da se iza svega skriva “teroristički kamp za obuku djece”

Podsjetimo, snimak koji se pojavio na internetu prikazuje djecu različitih uzrasta, u odmaralištu na jezeru Jelen kod Tešnja, koja uče o islamu, ali i rade razne vježbe.

Bruka i sramota

Mediji iz manjeg bh. entiteta i regiona su cijelu priču propratili s bombastičnim naslovima poput “Vehabije obučavaju dječake za borbu”, “Vojna obuka djece”, “Askeri proizvode mlade ratnike”, ali i “Naser Orić u Upravnom odboru Asker akademije čiji su snimci ratne obuke djece obišli region”.

Orić je za Avaz.ba rekao da je riječ o nastavku medijske hajke, da je napravljena priča da bi skrenuli pažnju od “Srbske časti” i aktivnosti koje provode srpske službe u Republici Srpskoj, da on nema veze s teroristima te je pozvao organe sigurnosti da istraže sve navode.

Istaknuo je da je bruka i sramota da u medijima budu objavljene slike djece koja sutra mogu imati velike traume zbog svega.

– Državni organi moraju ozbiljno da shvate ko je napravio propust pa da mediji na ovakav način objave likove ove djece, a da pri tome ne vide stvarne dokaze, papirologiju. Da ne vide imena koja su javno spomenuta u kojem svojstvu se dovede s klubom “Askeri”, da li taj Asker pravno postoji, je li Naser Orić povezan s ljudima koji se vide na snimku… Žao mi je zbog ostalih ljudi koji su spomenuti, a ja sam navikao na ovo već godinama, od 1992. do danas, i postalo mi je rutina. Žao mi je i te djece koja se nalaze na videosnimcima, mogu sutra djeca u školi da im kažu da su teroristi i da kroz cijeli život imaju ovu traumu – rekao je Orić za naš portal.

On je pojasnio da je tražio u Ministarstvu pravde da se registrira klub “Asker”, ali do danas nije registriran.

– Nismo dobili pečat ni ID broj, nemamo nijednog člana tog kluba. S druge strane, Dodik s obzirom na to da je RTRS prvi pokrenuo, pokušava da uplaši Mektića koji je sve vrijeme gazio po „Srbskoj časti“. No, razlika je što kod „Srbske časti“ vidimo ratna obilježja, uniforme, oružje, za razliku od nedužne djece. To se ne može porediti s ovim klipom gdje su djeca. Vjerovatno je neko od njih pokušao da napravi balans. To je bruka i sramota onih koji su to objavili. Radi se o neprofesionalizmu, amaterizmu – kazao je Orić.

Ratna obilježja

Ističe da je pozvao sve nadležne da istraže ovaj slučaj, kako kaže, od njega pa do svakog imena koje se spomenulo.

– Isto tražim da organi gonjenja upotrijebe svoje ovlasti da istraže i one koji su objavili ove videosnimke, prevashodno zbog one nedužne djece, zar treba da ostanu zabilježena kao navodni teroristi. Bruka i sramota. Mora se izvesti na čistac ko stoji iza puštanja tog klipa – kazao je Orić.

Izrazio je zabrinutost zbog istupa onih koji su komentirali i od “dječjeg izleta napravili teroristički kamp”.

– Mene je zabrinulo samo istupanje, jer do sada, ovih 20-godina, Sredoje Nović i dekan Kriminalističkog fakulteta u Banjoj Luci nisu se nikada oglasili za srpska udruženja koja imaju četničke prefikse. No, oni sad pokušavaju od nedužne djece da relativiziraju sa „Srbskom časti“. Nović i ostali govore u kakvom su društvu bili za vrijeme rata, šta im je zadatak bitisanja i rada u ovom društvu. Oni nisu odustali od svoje ideje, a to je pravljenje „velike Srbije“ – kazao je Orić.

avaz.ba

Related posts