Opozicija u RS-u pita Dodika: Kako teku pripreme za referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH u RS-u?

Klubovi zastupnika SDS – SRS RS, PDP i NDP u Narodnoj skupštini RS-a uputili su danas zastupničko pitanje Republičkoj komisiji za sprovođenje referenduma u vezi sa pripremama za održavanje referenduma o pravosuđu u BiH u RS-u.

– Kako teku pripreme za održavanje republičkog referenduma na referendumsko pitanje – Da li podržavate neustavno i neovlašćeno nametanje zakona od strane visokog predstavnika Međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na teritoriji RS-a?’ – naveli su opozicioni zastupnički klubovi.

Također, zatražili su odgovore na sljedeća pitanja: koliko je sjednica održala Komisija za sprovođenje referenduma, koliko će koštati provođenje ovog referenduma, koliko se planira štampati glasačkih listića te koje se aktivnosti planiraju preduzeti kako bi se građani i javnost obavijestili o samom referendumu.

Podsjećamo, predsjednik RS-a Milorad Dodik ranije je najavio da će zatražiti suspenziju ovog referenduma, koji je već objavljen u Službenom glasniku RS-a, da bi, nakon oslobađajuće presude Naseru Oriću, otvorio mogućnost i za drugačiji ishod. Dodik je tada rekao da treba razmisliti da se “rehabilituje priča oko referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH”, te najavio sastanak sa svim srpskim predstavnicima u zajedničkim insititucijama, kao i “povlačenje Srba iz pravosudnih institucija”.

Related posts