Lukavčani sve bliže referendumu: Do kraja oktobra usvajanje inicijative za opoziv načelnika općine

Općinski odbor SDA Lukavac podržao je incijativu za opoziv načelnika Edina Delića, koju je ranije usvojio lokalni Izvršni odbor ove stranke. Ova incijativa će biti data Općinskom vijeću na izjašnjavanje, a ukoliko bude usvojena, građani Lukavca će se na referendumu iskazati jesu li za opoziv načelnika općine, koga su izabrali na lokalnim izborima prošle godine.

U lukavačkom SDA kažu da imaju većinu u Općinskom vijeću i da je usvajanje incijative već dogovoreno sa koalicionim partnerima.

– Sve smo već dogovorili i broj ruku za podršku inicijativi nije upitan. Sada se rade tehničke stvari na pripremi samog dokumenta koji će ići na Vijeće. Redovna sjednica planirana je za kraj oktobra i tada bi mogli iznijeti našu inicijativu, mada nije isključeno i da prije toga zatražimo vanrednu sjednicu – kaže Ermin Jusufović, predsjednik Kluba vijećnika SDA u Općinskom vijeću Lukavac.

U Općinskom vijeću Lukavac sjedi 31 vijećnik, od toga SDA ima 12, Stranka za BiH tri, a s njima većinu čine i dva zastupnika nacionalnih manjina. Ukupno je to 17 ruku, što je više od polovine potrebne za usvajanje incijative za opoziv. U Vijeću su još SDP sa pet vijećnika, DF i SBB sa po tri, te tri vijećnika manjih stranaka.

U lukavačkom SDA načelniku Deliću zamjeraju da u svim poslovima na nivou mjesnih zajednica zaobilazi legitimno izabrane kadrove SDA, kao i da stvara paralelne strukture s ljudima koji su mu odani, a time narušava međuljudske odnose. Smeta im i to što općinski budžet nije usvojen u Vijeću nego na Kolegiju načelnika, te što načelnik, kako se navodi u saopćenju Općinskog odbora, u javnim nastupima provodi “huškačku politiku i sije mržnju prema ljudima iz SDA”.

Načelnik Delić ne spori da SDA ima većinu kojom može pokrenuti incijativu za opoziv, ali kako je istakao za Faktor, smatra da građani na referendumu neće podržati njegovu smjenu.

Na izbore za načelnika Edin Delić izašao je kao nestranački kandidat, ali su ga podržali SDP, DF i SDU. Nedugo nakon izbora za načelnika općine zvanično je pristupio SDP-u.

Related posts