Nastavljeno suđenje Radončiću i još četvero optuženih za ometanje rada pravosuđa

Na suđenju Fahrudinu Radončiću i još četvero optuženih za ometanje rada pravosuđa, Sudsko vijeće je nezakonitom proglasilo naredbu Tužilaštva BiH za vještačenje telefona svjedokinje Azre Sarić.

Sudsko vijeće je kazalo da je nezakonitom proglašena naredba Državnog tužilaštva za vještačenje telefona Azre Sarić iz 25. decembra 2015., kao i dopuna tog vještačenja četiri dana kasnije. Nezakonitim je proglašen i izvještaj Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) o vještačenju iz januara 2016., kao i svjedočenje Irhada Kosa o ovom vještačenju, prenosi Birn.

“Zabranjuje se Tužilaštvu BiH izvođenje ovih dokaza. Neće se provoditi, niti bilo koja činjenica koja je proizašla iz tih dokaza”, rekla je predsjedavajuća Vijeća Hasija Mašović.

Mašović je kazala da je Sarić poslala podnesak pod nazivom “Zahtjev za zaštitu privatnosti”, koji se odnosi na svjedočenje Irhada Kosa o komunikacijama za koje je svjedokinja dala odobrenje. Državno tužilaštvo je dostavilo izjašnjenje u kojem je navelo da je svjedokinja, osim za optužene Bakira Dautbašića i Bilsenu Šahman, odobrenje za komunikacije dala za još dvije osobe, a što Sarić nije navela u svom podnesku.

Sutkinja Mašović je pojasnila da je pri donošenju odluke poslužila izjava svjedokinje od 25. decembra 2015. u kojoj je data dozvola za vještačenje komunikacija s Dautbašićem i Šahman, ali nema dozvole za druge osobe, niti se one spominju u zapisniku.

“Osnovna naredba sadrži naredbu da se vještači sve iz mobitela, a dopuna je išla da se također sve vještači, samo u skraćenom periodu. Takva naredba ne može biti zakonita”, rekla je u obrazloženju sutkinja Mašović.

Radončić se optužnicom tereti da je naredio izvršenje pritiska na svjedokinju Sarić da lažno svjedoči u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu, dok su izvršioci bili Bilsena Šahman i Bakir Dautbašić.

Na teret je Radončiću stavljeno i da je, u dogovoru s Dautbašićem, nastojao od Zijada Hadžijahića, uposlenika Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH, saznati da li je u vezi s pritiskom na svjedokinju Sarić otvorena istraga i, ako jeste, da pokuša uticati da se zatvori. Zauzvrat je Hadžijahiću, prema navodima Tužilaštva, obećano imenovanje njegove supruge na mjesto ambasadora u Sloveniji ili nekoj zapadnoevropskoj zemlji.

Prije nego je Vijeće donijelo oduku, Mirna Delalić, koja brani Šahman, osporavala je zakonitost naredbi te pojasnila da se ona odnosi na “sve u telefonu”. Ostale Odbrane su, između ostalog, navodile da se svjedokinja prilikom saslušanja u sudnici izjasnila o određenim kontaktima a koji nisu obuhvaćeni izvještajem.

Radončićev branilac Asim Crnalić je prokomentarisao kako ne pamti da je neko pred Državnim sudom imao povlašten tretman kao Azra Sarić, kao i da ako se prihvati mjera koju odredi Tužilaštvo BiH, Odbrana nema prostora za manevar.

Na ovom ročištu je bilo planirano i da Kos nastavi sa svjedočenjem, odnosno iznese nalaz videonadzora koji nije obuhvaćen optužnicom, ali će Sudsko vijeće odluku o tome donijeti kada se dođe do faze dodatnih dokaza.

Suđenje će biti nastavljeno 5. jula.

Related posts