BIHAMK pokrenuo projekt “Spasilački list za vozilo i vozača”

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) pokrenuo je projekt „Spasilački list za vozilo i vozača“ u cilju da se vrijeme spašavanja unesrećenih, zarobljenih u vozilu poslije teških saobraćajnih nezgoda svede na minimum.Predsjednik BIHAMK-a Ivo Komšić, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i koordinatori BIHAMK-ovog projekta Edo Memišević i Mersiha Imširović u četvrtak su medijima predstavili ovaj projekt koji ima za cilj smanjenje vremena potrebnog za izvlačenje i spašavanje unesrećenih iz vozila koja su učestvovala u saobraćajnoj nesreći.

S obzirom na to da spasilački timovi trebaju informacije o tehničkim elementima i komponentama ugrađenim u moderna vozila, ali i osnovne medicinske informacije povrijeđenih u saobraćajnim nezgodama, Spasilački list za vozača i vozilo kreiran je po uzoru na velike evropske auto-moto klubove, ima osnovne podatke.

Na Spasilačkom listu s jedne strane nalazi se standardizirani A4 spasilački list za vozilo kreiran od proizvođača vozila, a s druge strane osnovne medicinske informacije o vozaču, kao što je godina rođenja, krvna grupa, alergije i slično.

Besplatna naljepnica stajat će na unutrašnjoj strani vjetrobranskog stakla, a cilj je da svako vozilo koje se registruje ima ovu naljepnicu.

Komšić je naglasio da je BIHAMK prvi u regiji, ali i u Evropi koji je pokrenuo uvođenje spasilačkog lista i za vozača, što do sada nije bio slučaj u ovakvim projektima, a praksa je bila da postoji spasilačka lista samo za vozila.

Projekt je kreiran uz stručnu pomoć Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, a Memišević je najavio proširenje projekta na području cijele BiH, kao i dograđivanje istog.

Istakao je da saobraćajne nezgode na svaki način treba pokušati spriječiti, ali kada već dođe do njih, moraju se upotrijebiti sve raspoložive snage za ublažavanje posljedica.

– Najčešći problemi prilikom saobraćajnih nezgoda su identifikacija vozila, identifikacija vozača, njegovi medicinski podaci, krvna grupa i ostalo što je potrebno u tim prilikama. Sa Spasilačkim listom za vozila i vozača ušteda je 30 posto vremena, što je od tri do šest minuta za spašavanje života – kazao je Memišević.

Kreirana je i web aplikacija ‘spasilački list za vozila’ u sklopu koje se nalazi većina marki i modela auta koji se mogu naći na tržištu u Evropi, dok će baza spasilačkih listova za vozače biti kreirana prilikom realizacije projekta.

Fahrudin Solak ističe da će, nakon što je izvršena i obuka pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova KS, Civilne zaštite KS i vatrogasne brigade koja se nalazi u sastavu javnog preduzeća Autocesce FBiH, posao spašavanja unesrećenih biti olakšan.

Projekt su finansijski podržali Međunarodna automobilistička asocijacija (FIA), JP Ceste Federacije BiH, a većinski dio finansira BIHAMK.

Related posts