Nikola Kalinić: Dosta više o Kosovu, niko ne živi od prošlosti, moramo nastaviti dalje

Košarkaški reprezentativac Srbije Nikola Kalinić u razgovoru za “Blic” rekao je da je krajnje vrijeme da se riješi kosovski problem i da se nastavi dalje.

– Otkad znam za sebe, a rođen sam 1991. godine, postoje problemi i razmirice zbog Kosova. Svjestan sam da će me mnogi zamrziti sada, ali vrijeme je da neko to kaže javno: “Hajde da riješimo više taj problem, izvučemo šta možemo i nastavimo dalje.”

Kosovski boj je bio prije 600 i više godina, a već dosta decenija to nije “naš” teritorij, neka me isprave stariji i pametniji ako griješim. Niko ne živi od prošlosti i što se prije pomirimo sa sadašnjošću i nastavimo dalje, bolje će nam biti. Nismo nebeski narod, niti smo ikada bili, imali smo svijetlih momenata u prošlosti, ali moramo da se pomirimo s tim da smo sada mala i nebitna tačka na ogromnoj mapi svijeta. Ko mi ne vjeruje, neka proputuje malo svijetom i neka kaže strancima odakle je i ko je – doživjet će šok, siguran sam. Ja sam ga doživio. Nedavno je i potpisan novi ugovor o saradnji između Njemačke i Francuske, prvi je bio 1963., dakle 16 godina nakon svega što se dešavalo u Drugom svjetskom ratu. Ej, 16 godina od svih zločina, zlodjela i žrtava su shvatili da moraju zajedno da rade i pogledajte gdje su sada. A mi i dalje pričamo o Kosovskom boju i ko zna čemu – rekao je Kalinić.

Košarkaš Fenerbahčea smatra da Srbiju politika i ideje iz 20. stoljeća ne vode nikuda.

– Isto kao i s Kosovom, otkad znam za sebe, gledam iste face po TV-u i slušam o istim likovima na radiju. A realno stanje u Srbiji, izuzevši Beograda i donekle Novog Sada, sve je gore. Shvatam da su politika i ideje kao droga, lako je navući se, ali dosta više, zarad budućih generacija, očigledno je da nas ta politika i ideje iz 20. vijeka ne vode nikuda – istakao je Kalinić, dodavši da su to uglavnom osobe koje nikada nisu bili među narodom, da su, otkad znaju za sebe, plaćeni novcem poreskih obveznika i uživaju sve blagodati i povlastice tog života.

– Zašto bi neko dobijao službene automobile na korištenje, gorivo, niže cijene za sve što kupuju, a pritom spadaju u najplaćenije ljude u državi – pita se Kalinić.

Izvor: avaz.ba

Related posts