Klupa, kreda i tabla: Danas počinje II polugodište u osnovnim i srednjim školama u Krajini

Sve osnovne i srednje škole u Unsko-sanskom kantonu danas će otvoriti vrata svojim učenicima.

Generalnog štrajka za sada neće biti, tako da će nastava početi na vrijeme. Ipak smo provjerili da li su ove ustanove snabdjevene dovoljnom količinom ogrijeva. U osnovnoj školi Cazin I učenici nastavu pohađaju u dva objekta, Gimnaziji i staroj zgradi osnovne škole i situacija sa energentima nije zadovoljavajuća.

U osnovnoj školi Kamenica Bihać situacija je skoro pa alarmantna. Ogrijeva ima za samo sedam dana. Sa loženjem se počelo danas i temperatura u učionicama nije optimalna. Direktorica škole ističe da su drva uredno plaćena preduzeću Unsko-sanske šume, ali da isporuka kasni već mjesec dana.

Još  nekoliko osnovnih škola je u sličnoj situaciji, dok je u srednjim školama situacija je nešto bolja, saznali smo od Jasmina Hodžića – predsjednika Aktiva direktora. U resornom ministarstvu ističu da je situacija pod kontrolom i da će naredne sedmice platiti određene fakture  i da će škole nesmetano raditi.

Ministar obrazovanja Damir Omerdić ističe da neće biti problema niti sa prijevozom učenika. Sve procedure sa prijevoznicima biti će riješene u prvoj sedmici škole. To znači da će učenici imati nesmatanu nastavu, sve do eventualnog štrajka, koji je već najavljen iz Sindikata obrazovanja.

Related posts