Naučnici najavili: Stiže antibiotik protiv raka, prvi potpuni lijek za opaku bolest

Sa starenjem stanovništva rak je sve veći zdravstveni problem, na što upozorava i Međunarodna agencija za istraživanje raka.

Tim izraelskih naučnika objavio je da će za godinu imati prvi “potpuni lijek” za rak, prenosi “The Jerusalem Post”. I ne samo to, tvrde da će terapija biti kratka, jeftina i učinkovita te da neće imati nuspojave ili će one biti minimalne.

Lijek je nazvan “MuTaTo” (multi-target toxin), a istraživači kažu da se u suštini može smatrati antibiotikom protiv raka jer posjeduje tehnologiju “ometanja rasta zloćudnih ćelija na najvišem nivou”.

Ova nevjerovatna novost u liječenju raka dolazi iz izraelske kompanije “Accelerated Evolution Biotechnologies Ltd.”, osnovane 2000. godine.

Djelotvornost

– Vjerujemo da ćemo za godinu imati kompletnu terapiju za rak – rekao je Dan Aridor, predsjednik kompanije.

Naime, radi se o biofarmaceutskoj kompaniji u razvoju koja se bavi otkrivanjem i razvojem terapeutskih peptida i za to su razvili platformu “SoAP”, odnosno tehnologiju za tzv. kombinacijsku biologiju.

– Naš lijek protiv raka bit će djelotvoran već od prvog dana liječenja, koje će trajati nekoliko sedmica s nikakvim ili neznatnim nuspojavama, a cijena će biti niža od većine terapija za rak koji su trenutno na tržištu – rekao je Aridor.

Lijek se trenutno razvija pod vodstvom dr. Ilana Morada, voditelja razvoja, a potencijalno se radi o potpunoj promjeni načina borbe protiv raka, u kojoj će se koristiti kombinacija peptida i toksina za uništavanje ćelija raka.

Inače, u SAD i drugim velikim farmaceutskim središtima već je odobreno više od 60 peptidnih lijekova, a peptidi nastavljaju ulaziti u klinički razvoj lijekova snažnim tempom, prenosi “The Jerusalem Post”.

Cilj terapije

Sa starenjem stanovništva rak je sve veći zdravstveni problem, na što upozorava i Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Procjenjuje se da je u svijetu bilo čak 18,1 milion novih slučajeva i 9,6 miliona smrtnih slučajeva u prošloj godini.

Objašnjavajući cilj nove terapije, Morad navodi kako se vjerovatnoća višestrukih mutacija ćelija raka koje bi modificirale sve ciljane receptore istodobno dramatično smanjuje s brojem korištenih ciljeva.

– Umjesto da napadamo receptore jedan po jedan, napadamo tri u isto vrijeme. Čak ni rak ne može mutirati svoja tri receptora istovremeno – kaže Morad.

Morad se oslanja na jaki toksin koji će s velikom vjerovatnoćom uništiti ćelije raka prije nego što dođe do njihove detoksikacije.

Rast ćelija

Mnogi citostatici, lijekovi protiv raka, usmjereni su na brzorastuće ćelije, ali matične ćelije raka ne rastu brzo i mogu izbjeći ove “napade” lijekovima. To znači da, kad liječenje završi, mogu opet generirati rak.

– Drugim riječima, ako se rak ne uništi, preostale ćelije mogu ponovo mutirati, a to znači povrat bolesti koja ovog puta postaje otporna na liječenje – rekao je Morad.

Cilj lijeka “MuTaTo” su višestruki ciljani napadi na ćelije raka, što osigurava da budu uništene.

Murad dodaje da bi ova vrsta liječenja mogla i dramatično smanjiti pojavu mučnine koju izaziva većina postojeće terapije za liječenje raka.

Prema Moradu, liječenje raka “MuTaToom” će biti osmišljeno posebno za svaku osobu. Svakom pacijentu radit će se biopsija, a analiza će pokazati koji su receptori prekomjerno izraženi.

– Pojedincu bi se tada dao molekulski koktel potreban za liječenje njegove bolesti – izjavio je on.

Kompanija je završila eksperimente lijekom na miševima, koji su, kažu naučnici, “spriječili rast ljudskih ćelija raka i nije bilo nikakvog djelovanja na zdrave mišje ćelije” prenosi “The Jerusalem Post”.

Izvor: avaz.ba

Related posts