Preživjela žrtva Mudželetovog "divljanja": Oporavljao sam se devet mjeseci, sramotno je da je na slobodi

Kerim Mudželet koji je 2016. godine kod zgrade Predsjedništva BiH izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je smrtno stradala Jelena Opričić, a državljanin Njemačke teško povrijeđen, ponovo je na slobodi. Ova vijest šokirala je Joerga Reschkea, Jeleninog prijatelja koji je povrijeđen u nesreći.

Podsjetimo, Vrhovni sud FBiH ukinuo je prvostepenu presudu kojom je Mudželetu određena zatvorska kazna u trajanju od osam godina zatvora te je Kantonalni sud morao donijeti novu presudu u roku od godinu dana, što nije učinio. Zbog toga je pušten na slobodu.

Reschke je kazao kako je za bh. pravosudni sistem sramota da je Mudželet ponovo na slobodi. Smatra da ova odluka treba ići na sramotu političara koji u Sarajevu nisu učinili ništa da uspore saobraćaj na glavnoj ulici.

“To nije bila manja nesreća. Porodica iz Srbije je izgubila jedinu kćerku Jelenu Opričić, a ja sam pretrpio teške tjelesne povrede. Trebalo mi je devet mjeseci da se potpuno oporavim od višestrukih lomova i povreda”, kazao je Nijemac za Klix.ba.

Rekao je kako se osjeća uvrijeđeno kao žrtva što je osoba koja je to učinila ponovo na slobodi.

“Pitam se da li ovo pokazuje nefunkcionalnost bh. pravosudnog sistema? Nema izgovora za tužilaštvo i sud da se slučaj ovako okonča drugi put. Proceduralne greške na oba nivoa ukazuju na to da krivični postupak nije proveden uz nužnu upornost i pravovremenost”, kazao je.

Podsjetio je da je prije dvije sedmice svjedočio u Kantonalnom sudu u Sarajevu. Njegovo svjedočenje trajalo je duže od sat vremena.

“Kerim Mudželet me nije mogao pogledati u oči. Čak ni kada je njegov advokat čitao njegovo izvinjenje. Želio bih da Jelenina porodica i Mudželet pronađu svoj mir. On će morati živjeti sa svojom krivnjom. Ipak, to nije zamjena za prikladnu kaznu”, rekao je Reschke.

Podsjećamo, Mudželet je prvobitno osuđen zbog teškog krivičnog djela protiv sigurnosti javnog prometa kada je, upravljajući automobilom Peugeot, velikom brzinom udario u tramvajsko stajalište ispred Predsjedništva BiH, udarivši pritom dvije osobe. Jelena Opričić je preminula na mjestu nesreće, dok je državljanin Njemačke teško povrijeđen. Nesreća se dogodila 9. juna prošle godine.

Jelena i Jorg Eistfeld Reschke sjedili su na stanici kada je Mudželet izgubio kontrolu nad vozilom i skrenuo sa ceste na stanicu. Tijelo nesretne djevojke završilo je ispod automobila, a izvukli su ga vatrogasci. Na Reschkea je pala metalna konstrukcija tramvajskog stajališta. Zadobio je serijsku frakturu rebara s lijeve strane i povrede plućne maramice, a pomoć mu je ukazana na Klinici za torakalnu hirurgiju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Kada mu je stanje bilo stabilno, prebačen je u Njemačku.

Opričić i Reschke su te večeri trebali biti u Vijećnici na otvaranju konferencije povodom 15-godišnjice postojanja i rada Instituta za jugoistok Evrope, koju su organizovali Mladi Evrope, čiji je Jelena bila član. Ona je živjela u Berlinu, a u Sarajevo je došla kako bi učestvovala na ovoj konferenciji kao prevoditeljica.

klix.ba

Related posts