Državni tužilac Holandije zatražio ukidanje presude o Srebrenici

Holandski državni tužilac pozvao je Vrhovni sud te zemlje da odbaci presudu kojom se Holandija optužuje za smrt stotina muškaraca muslimana u genocidu u Srebrenici 1995. godine.

Paul Vlas objavio je da je ranija presuda nižeg suda neodrživa.

Holandske trupe su djelovale u ratnoj situaciji i morale su donijeti odluku pod najvišim pritiskom i prijetnjom oružanog sukoba – objasnio je on.

Jedan je holandski sud 2014. godine presudio da je Holandija odgovorna za smrt oko 350 muškaraca kojima vojnici te zemlje, u sastavu mirovnih trupa Ujedinjenih naroda, nisu dopustili da dalje ostanu u Potočarima. Muškarci su morali napustiti holandsku bazu UNPROFOR-a, a trupe bosanskih Srba, pod komandom Ratka Mladića, uhapsili su ih i pobili.

Taj zločin i presuda holandskog suda ostavili su dubok trag i veliku mrlju na Holandiji.

Žalbeni sud je prije dvije godine potvrdio presudu nižeg suda iz 2014., ali je i na tu odluku uložena žalba.

Vrhovni sud trebao bi 19. aprila donijeti konačnu presudu u ovom predmetu.

Vlas je stava da holandski vojnici nisu bili u stanju oduprijeti se superiornijim snagama bosanskih Srba. I njihovi životi su bili ugroženi, linije obskrbe prekinute, a ubrzo su i samo “plavi šljemovi” morali napustiti svoju vojnu bazu kod Srebrenice.

– Drugačije bi bilo da su holandski vojnici znali, ili trebali znati da će ljudi kojima su uskratili gostoprimstvo biti pobijeni ili da će se s njima nehumano postupati. No, naši vojnici to tada nisu mogli znati – izjavio je državni tužilac.

Upravo je ta stavka ključna u presudi nižeg suda iz 2014. godine.

Osim krivice, holandskoj je vladi naređeno da porodicama pobijenih oko 350 Srebreničana isplati 30 posto naknade štete.

Holandska vlada priznala je 2002. godine da nije uspjela zaštiti civile u Potočarima u julu 1995. godine i podnijela je ostavku.

Nakon što su 11. jula ušli u zaštićenu zonu Ujedinjenih naroda u Srebrenici, trupe bosanskih Srba, pod komandom Ratka Mladića izvršili su masakr nad civilima. Ubijene su 8.372 osobe, što je najveći masakr u Evropi nakon Drugog svjetskog rata.

Ratko Mladić je na Tribunalu u Hagu (ICTY), prvostepenom presudom, okrivljen za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine i osuđen na doživotni zatvor.

On se žalio na tu presudu i u toku je proces razmatranja njegove žalbe.

Izvor: avaz.ba

Related posts