Lideri Osmorke sutra u Konjicu sa zadatkom rješavanja unutrašnje krize koja ih potresa

Lideri stranaka Osmorke sastat će se sutra (srijeda) u Konjicu kako bi razmotrili trenutnu političku situaciju, proces formiranja vlasti, ali i krizu koja ih potresa nakon saopćenja NES-a i Stranke za BiH.

Kako saznaje Klix.ba, sastanak u ovom hercegovačkom gradu bit će održan u jutarnjim satima, a svi učesnici se nadaju da će uspjeti privoliti Nermina Ogreševića (NES) i Semira Efendića (SBiH) da ostanu vjerni ovoj koaliciji i da skupa rade na formiranju vlasti.

No, to zaista neće biti lako, s obzirom da oni žele gotovo nemoguće – promjenu politike i retorike Milorada Dodika.

Iako je bilo jasno od početka da lider SNSD-a ne planira mijenjati svoje političke ciljeve koji su antidržavni, mnogi su kreirali lažne nade koje su potpuno rasrpšene donošenjem Zakona o nepokretnoj imovini RS-a ili organizovanjem centralnog obilježavanja neustavnog Dana RS-a u Istočnom Sarajevu…. To su samo neki od Dodikovih poteza posljednjih sedmica koji pokazuju njegov put.

NES i Stranka za BiH će, također, zatražiti i zaustavljanje pregovora s Dodikom “sve dok se on ne promijeni”. To bi moglo uzdrmati i sporazum Osmorke s HDZ-om, a u nastavku i sa SNSD-om te potpuno dovesti u pitanje formiranje Vijeća ministara BiH.

“Stoga, smatramo da je ovo upravo taj trenutak kada ‘osmorka’, a zašto ćemo se i zalagati, mora zaustaviti pregovore s Dodikom o daljem formiranju vlasti sve dok se ne zaustave udari na državu”, poručio je Ogrešević.

Čak je i predsjednik SDP-a Nermin Nikšić nedavno kazao da ono što Dodik radi i priča odudara od sporazuma.

“Naravno, možda je neko to potpisivao sa figom u džepu, vidjećemo šta će biti”, rekao je Nikšić.

Lideri Osmorke će, ukoliko žele da njihova ideja opstane, podhitno morati pronaći jedinstven politički stav i odgovor na aktuelne izazove i pitanja koja se nameću. Prvo trebaju održati sebe da bi mogli parirati na sve što im dolazi ususret od SNSD-a i HDZ-a.

No, moguće je da će “šestorka” pronaći odgovarajući lijek da privremeno smiri “dvojku” i da Osmorka ostane zajedno.

Ono što je sigurno jeste da građani ponovo svjedoče uzburkavanju na političkoj sceni nakon kratkog, pretprazničnog, perioda relaksiranije atmosfere.

Izvor: Klix.ba

Related posts